Головна Новини Світ Росія У Росії засудили українку на 12 років: її обманом змусили приїхати до Москви на акцію протесту
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії засудили українку на 12 років: її обманом змусили приїхати до Москви на акцію протесту

Українська біженка отримала вирок у Росії та була засуджена до в'язниці через акцію протесту до якої її змусили приєднатись шантажем.

18 червня 2024, 12:10
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Українка Христина Любашенко, яка приїхала на акцію протесту у Москві отримала 12 років ув’язнення за статтею про поширення "фейків" про армію РФ та за участь у терористичній організації. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Медіазона".

У Росії засудили українку на 12 років: її обманом змусили приїхати до Москви на акцію протесту

Українка Христина Любашенко. Фото: "Медіазона"

За версією російської суду українка 8 травня виставила колонки на вулицю в Підмосков’ї та увімкнула на них антивоєнний запис та гімн України. Таку діяльність в російські правоохоронці розцінили як "фейки" про армію РФ. 

Того ж дня Христина Любашенко поїхала до Москви де запустила кульки з біло-синьо-білим прапором. У російському суді оцінили такі дії як участь у терористичній організації через використання цих кольорів легіоном "Свобода Росії".

2-й Західний окружний військовий суд оголосив вирок Христині Любашенко, яку засудив до 12 років позбавлення волі.

Натомість адвокатка Людмила Посмітна, яка захищала Любешенко розповіла деталі, які трапились з українкою.

Христина Любашенко після повномасштабного вторгнення Росії втекла до Швейцарії, куди взяла з собою двох хворих батьків та двох доньок. Біженка отримувала допомогу в європейській країні, проте через брак коштів почала брати в борг у сусіда Віталія Юрченка, який видавав себе за біженця з України. 

Юрченко запропонував українці поїхати в Москву та провести там акцію протесту з синьо-жовтими кульками. За таку діяльність він обіцяв заплатити, тому Любашенко погодилась на поїздку до Москви.

За словами адвокатки, спочатку Юрченко говорив лише про запуск синьо-жовтих кульок. Однак після приїзду до Москви він почав погрожувати та шантажувати Любешенко повідомленням, що вона залишила двох дітей у Швейцарії і їх заберуть в дитячий будинок.

Таким чином Юрченко змусив українку ввімкнути гімн України та запустити біло-синьо-білі кульки у Москві.

Посмітна вимагала закрити справу за відсутністю складу злочину та вказала, що Любешенко змусили підписати свідчення. За її словами, єдиним доказом у справі є лише протоколи допиту, які були отримані незаконним шляхом. Любешенко утримували в кімнаті без технічних засобів, проте показання були надруковані на принтері.

"Любашенко, не читаючи і вникаючи в текст наперед складених свідчень, підписує дані протоколи, оскільки і слідчий, і адвокат переконують її, що з нею нічого страшного не буде, незабаром справу направлять до суду, там засудять на умовний термін за хуліганство, і вона повернеться до себе додому", — розповіла захисниця. 

Христина Любашенко виступала у суді українською мовою та не визнає себе виною. За її словами: "Як це діло сталося, я думаю, вам усім зрозуміло".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчителька у російській школі розповіла правду про війну в Україні та отримала покарання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини