Головна Новини Світ Росія У Варшаві пишуть Конституцію РФ перехідного періоду та Акт про мир
commentss НОВИНИ Всі новини

У Варшаві пишуть Конституцію РФ перехідного періоду та Акт про мир

Опозиційні до путінського режиму депутати зібралися на черговий з’їзд за межами Росії

20 лютого 2023, 18:38
Поділіться публікацією:

У Варшаві (Польща) стартував Другий з’їзд народних депутатів Росії, опозиційних до путінського режиму. Уся робота буде спрямована на закладання основ майбутньої демократичної Росії без Володимира Путіна, пишуть "Коментарі".

У Варшаві пишуть Конституцію РФ перехідного періоду та Акт про мир

Центральне місце на з’їзді займає законотворчий процес. До річниці початку широкомасштабного вторгнення російських військ до України учасники зібрання планують ухвалити в першому читанні Акт про мир. Також обговорюватимуть конституцію перехідного періоду. У ній закріплять послідовність кроків для переходу від нинішнього авторитарного стану до майбутнього демократичного. З'їзд триватиме 22-23 лютого.

Базові принципи проєкту нової конституції Росії перехідного періоду: скасувати посаду президента і надати регіонам право визначати повноваження центральної федеральної влади.

“Влада належатиме парламенту, і парламент формуватиме уряд, і буде кардинально змінено правоохоронну систему держави. Будуть скасовані такі структури, як Федеральна служба безпеки, наприклад, і багато інших. І також ми змінюємо систему місцевого самоврядування, воно стає головним у системі держави і, нарешті, буде закріплено бажання приєднатися до Європейського Союзу і стати частиною Північноатлантичного альянсу. Аналогічно тому, як це зроблено в Україні”, — пояснив ексдепутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов.

Депутати зазначають, що постпутінська Росія нічим не відрізнятиметься від колишньої, якщо не змінить своє авторитарне законодавство. А нова база законів має бути готова ще до того, як диктатор залишить свій пост і почнеться боротьба за владу.

“Проєкти документів, вони або готові повністю, або стадія готовності досить висока. Йдеться про документи, які мають лягти в основу життя в Росії в перехідний період. Це і концепція основ конституції, на виході проєкт закону про люстрацію, і ціла низка інших дуже суттєвих текстів, які мають бути, але раніше їх не було, і розробленням ніхто не займався. Хоча всім було зрозуміло, що вони потрібні”, — сказав ексдепутат Держдуми Росії Олександр Осовцов.

Конституцію перехідного періоду пишуть 59 ексдепутатів Держдуми РФ. Однак законотворці зазначають, що готові до спільної роботи та консультацій з іншими опозиційними російськими силами.

“У нас люди різних поглядів: і ліві, і праві, і консерватори, і ліберали, і прихильники Каспарова, і Навального, і Ходорковського, і кого завгодно іншого — ми всім раді, тому що зрештою це парламент. І всіляко запрошуємо їх, звичайно, брати участь у нашій роботі”, — розповів Пономарьов.

Термін дії конституції перехідного періоду розрахований на два роки. У ній закріплять послідовність кроків для переходу від нинішнього авторитарного стану до майбутнього демократичного. Згодом розроблять повноцінну нову конституцію РФ. Її ухвалення, за задумом депутатів, відбуватиметься вже на всенародному референдумі. Однак здійснити це можна буде тільки після падіння путінського режиму.

"З'їзд Народних Депутатів виконуватиме функції російського парламенту з моменту усунення режиму Путіна від влади і до закінчення перехідного періоду, протягом якого буде перезапущено політичну систему Росії та обрано законні органи влади. Після цього З'їзд буде розпущений, а його рішення мають підтвердити новий парламент", — йдеться в установчих документах.

Як писали "Коментарі" раніше, депутати Росії провели за межами РФ перший з’їзд і ухвалили звернення "Про територіальну цілісність України". Кілька десятків депутатів РФ утворили так званий парламент перехідного періоду для здійснення повноважень законодавчої влади після остаточного колапсу режиму Володимира Путіна, який узурпував владу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини