Головна Новини Світ Росія Указ Путіна про товарне зближення з ОРДЛО: для чого Росія пішла на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Указ Путіна про товарне зближення з ОРДЛО: для чого Росія пішла на такий крок

Указ передбачає визнання в Росії сертифікатів на товари та послуги, видані у так званих "ДНР" та "ЛНР". Товари самопроголошених "республік" тепер допускатимуться до державних закупівель РФ нарівні з російськими

16 листопада 2021, 07:43 comments2125
Поділіться публікацією:

Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ "Про надання гуманітарної підтримки населенню окремих районів Донецької та Луганської областей України", згідно з яким товари з ОРДЛО прирівнюються до російських. Що це означає і до чого може спричинити? В інтерв'ю порталу "Коментарі" у рішенні Путіна розбиралися наші експерти.

Указ Путіна про товарне зближення з ОРДЛО: для чого Росія пішла на такий крок

Володимир Путін. Фото: ТАСС

Створюються передумови фактичного відторгнення частини території України

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила та Честь" Олег Білоколос упевнений, що в цьому випадку йдеться про ще тіснішу економічну інтеграцію ОРДЛО до російського державно-господарського комплексу.

"Поряд із паспортизацією українського населення в ОРДЛО за так званою "спрощеною програмою" це означає подальше створення передумов до фактичного відторгнення частини території України, – вважає експерт. – Більш того, це є безпрецедентним, після Другої світової війни в Європі, випадком грубого порушення міжнародного права та зневаженням звичайних норм міждержавного спілкування".

Олег Білоколос наголошує, що про це Київ має обов'язково сьогодні говорити і в ООН, і в ОБСЄ. І особливо – з представникам Німеччини та Франції як учасникам Нормандського процесу.

Путін легалізує контрабанду, прирівнюючи товари з ОРДЛО до легальних

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що Мінські угоди де-факто давно померли, а тому нова російська ініціатива щодо т.зв. "ДНР" і "ЛНР" (ОРДЛО) ні до чого серйозного щодо санкцій проти РФ не призведе.

"Певні російські течії вже три-чотири роки вмовляють Кремль провернути на окупованій частині Донбасу щось на зразок абхазького сценарію. Але керівництво РФ поки що не готове до цього з низки політичних міркувань. При цьому поступово діє методом не юридичного, але економічного, політичного оформлення ОРДЛО як російської території. Видача у т.зв. "ДНР" і "ЛНР" паспортів РФ, спрощений режим їх отримання та перетину кордону, рубльова зона, економічне залучення, припасування місцевого "законодавства" під російське – все це ланки одного ланцюга. У цій ситуації Путін легалізує контрабанду, прирівнюючи товари з ОРДЛО до легальних. Втім, там практично нічого не працює, то толку від цієї ініціативи саме в економічному плані – не буде", – зазначає Олександр Охріменко.

На його думку, це скоріше політичний, пропагандистський крок. Суть – показати мешканцям окупованого Донбасу, що Росія з ними. Та й показати російському електорату, що "Росія своїх не кидає".

Олександр Охріменко робить висновок: "Санкції за таке можуть бути – і, швидше за все, будуть. Але на них у Росії давно махнули рукою. Санкціями добре лякати, а вони зараз перейшли до тієї стадії, коли в РФ їх просто не бояться".

Читайте на порталі "Коментарі" — Путін руками Лукашенко погрожує влаштувати Європі холодну зиму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Daren

17 листопада 2021, 10:32

https://bit.ly/3nTJVx1 - Крутотень !!!


Новини