Головна Новини Світ Росія Україна зібрала сотні досьє на підозрюваних у воєнних злочинах росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна зібрала сотні досьє на підозрюваних у воєнних злочинах росіян

Інформацію про воєнних злочинців збирають, щоб притягнути їх до відповідальності

16 березня 2023, 21:45
Поділіться публікацією:

Про це повідомив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора України Юрій Бєлоусов під час пресконференції “Міжнародний військовий трибунал: що змінилося за рік”, пишуть "Коментарі".

Україна зібрала сотні досьє на підозрюваних у воєнних злочинах росіян

В Україні зафіксували понад 71 тисячу воєнних злочинів

Україна зібрала сотні досьє на підозрюваних у воєнних злочинах росіян. Від рядових російських солдатів до міністра оборони РФ Сергія Шойгу і президента Володимира Путіна.

“Ми почали наносити на карту російських командирів і генералів торік. І ми продовжуємо її оновлювати тиждень за тижнем”, — сказав керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков у коментарі The Guardian.

Один із підозрюваних — генерал-полковник російської армії Михайло Мізінцев. Він керував тримісячною облогою Маріуполя, де, за даними української влади, росіяни вбили щонайменше 22 тисячі осіб. Руйнування міста в Донецькій області порівнюють з облогою Алеппо в Сирії. Він також перетворився на руїни після російських бомбардувань. Саме “маріупольський різник” Мізінцев командував нальотами на Алеппо.

У Харкові, у Північній Салтівці 70% житлового масиву зруйновано російськими військами. Обстрілювали, зокрема, і касетними бомбами РБК-500, і касетними реактивними снарядами “Смерч”, забороненими в більшості країн світу, але не в Росії. Центр інформаційної стійкості встановив, звідки їх випустили, і хто за це відповідальний — генерал-полковник Олександр Журавльов. Він, до слова, допомагав Мізінцеву під час бомбардувань Алеппо у 2016 році.

У списку російських воєнних злочинців також 40-річний Азатбек Омурбеков. Він керував російськими військами в Бучі, які вбивали, ґвалтували і катували беззбройних цивільних. За це Омурбеков отримав прізвисько “м’ясник Бучі”.

Загалом, на схемі вже понад 600 імен і фото авторів геноциду українців.

“Є імена і фотографії: безліч тих, кого Україна підозрює в можливій причетності до воєнних злочинів. На карті показані сотні російських солдатів, розділених по полках, аж до верховного головнокомандувача Володимира Путіна. Дошка, 4 метри завширшки і 1,5 метра завдовжки, містить детальну діаграму всього російського військового ланцюжка командування в Україні”, — йдеться в публікації The Guardian.

Інформацію про воєнних злочинців необхідно збирати, щоб притягнути їх до відповідальності. Перші два провадження про викрадення українських дітей і атаки на інфраструктуру України готується відкрити Міжнародний кримінальний суд. Однак заковирка в тому, кажуть юристи, що суд не може розглядати справи заочно, а Росія навряд чи видасть своїх урядовців.

“За гласними і негласними правилами міжнародного права, президент, прем’єр-міністр і міністр закордонних справ мають юридичний імунітет. Тобто, поки вони перебувають при владі, проти них не можна порушувати кримінальні справи, не можна притягати їх до кримінальної відповідальності. Щодо суду… Ми маємо розуміти, що ці суди затягнуться на роки і роки. Не всі заявки наші будуть задоволені”, — коментує керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Щоб посадити на лаву підсудних російське військово-політичне керівництво, потрібен новий механізм — спеціальний трибунал щодо злочину агресії. За ініціативу виступило вже 32 держави.

“Наразі є інструменти переслідування за воєнні злочини, злочини геноциду, але немає інструменту переслідування вищих представників військового і політичного керівництва РФ за те, що вони організували це все і спланували це все. Саме за агресію ми можемо їх притягти, що не виключає притягнення того ж Путіна і інших керівників РФ і за злочин геноциду згодом, і за воєнні злочини. Типу, це саме собою, але треба їх покарати за планування і організацію вторгнення до України”, — роз’яснив Бєлоусов.

Яким буде формат трибуналу — поки що питання відкрите. Остаточне рішення мають ухвалити на сесії Генеральної асамблеї ООН. Українські дипломати розраховують, що проголосувати за формат трибуналу і визначити його повноваження можуть уже у квітні.

“У нас зараз виїхала до Нью-Йорка досить велика виставка, присвячена воєнним злочинам, на яку ми запрошуватимемо послів при ООН, щоб пояснити їм, що творить Росія в нашій країні, і пояснити, що за це мають нести відповідальність ті, хто розпочав цю агресію. У нас усе досить щільно рухається. Я думаю, що кінець цього року-початок наступного ми можемо очікувати вже на створення”, — заявив член української робочої групи зі створення спецтрибуналу Олег Гавриш.

Влітку цьогоріч в Гаазі запрацює Міжнародний центр із розслідування злочину агресії. Новий орган займеться підготовкою матеріалів, які пізніше стануть обвинувальною базою на спецтрибуналі, щоб усі ті, хто віддавав злочинні накази й організував геноцид українського народу, понесли за це відповідальність.

"Коментарі" також писали про те, що у коаліцію зі створення спецтрибуналу для Росії приєдналося вже 32 держави. 19 січня Європейський парламент проголосував за резолюцію щодо створення трибуналу для вищого керівництва Росії, зокрема для Володимира Путіна, за злочини та агресію проти українців.

Повідомляв портал "Коментарі" і що уже немолодий і хворий президент Володимир Путін може й не дочекатися міжнародного суду за свої воєнні злочини, або втекти, бо створення трибуналу – тривалий процес.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як просувається створення Спецтрибуналу для Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

17 березня 2023, 00:14

Xочeшь бecплатнoго сeкcа с кpасивой и pазвратной незнакoмкoй?! Тыcячи девoк ждут тeбя, без региcтрации и бoтов, без шлюx и pазводил, все анoнимнo и бeсплатнo. Пpосто попpобуй ----- https://e.vg/keks


Новини