Головна Новини Світ Росія Усередині РФ підтримка війни проти України падає: чи є ймовірність, що путінський режим – зметуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Усередині РФ підтримка війни проти України падає: чи є ймовірність, що путінський режим – зметуть

Знижується критична маса ядерного, так званого «глибинного народу», на якому заснований путінський режим, але значних акцій протестів з боку основного масиву російського суспільства не спостерігається

5 грудня 2022, 15:30 comments2075
Поділіться публікацією:

Згідно із закритими опитуваннями, підтримка війни проти України з боку росіян зменшується. Чи можна очікувати бунтів усередині країни-агресора в найближчому майбутньому? Чи є ймовірність, що путінський режим – зметуть? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Усередині РФ підтримка війни проти України падає: чи є ймовірність, що путінський режим – зметуть

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Росія поступово рухається до точки суперкрихкості

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик закликає не перебільшувати зростання невдоволення в РФ.

"Як правильно зазначив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, зараз російське суспільство нагадує Ваньку-Дурачка з російських казок – лежить на печі і чекає, поки станеться диво. Відповідно, рефлексуватиме, відповідно до позиції партії та уряду, точніше – Кремля. Скажуть по телевізору, що війна закінчилася – ура, приймемо! Скажуть, що треба продовжувати – ну, продовжуватимемо…", – пояснює експерт.

За його словами, значних акцій протестів, саботажу, тихого опору основного масиву російського суспільства не спостерігається. І чекати найближчим часом, цієї зими, якихось змін, зростання невдоволення навряд чи варто.

"Але знижується критична маса ядерного, так званого "глибинного народу", на якому ґрунтується путінський режим. Його база скорочується. Поки що не так, щоби можна було стверджувати, що ця зима стане Рубіконом. Хоч цей "глибинний народ" підточується, але процеси відбуваються дуже повільно і поступово. І ситуація далека від того, щоб якісь бунти, погроми почали поширюватися країною-агресором", – вважає Віталій Кулик.

Однак, продовжує він, Росія поступово рухається до точки суперкрихкості. Рано чи пізно її буде досягнуто, упевнений експерт. І ця варварська країна увійде або до сценарію "болота", "чорної дірки", куди буде тягти території навколо себе – або це буде каскадний розвал зі створенням незалежних держав на території нинішньої РФ.

"Щодо тенденцій, то треба зазначити, що в Росії зросла кількість людей, які незадоволені затягуванням війни. Які вважають, що треба досягати якоїсь точки домовленості. Для яких перемога немає цінності. І саме в цій групі зріють, як на мене, елементи агресії, яка може знайти вихід у погромах і бунтах. Не бачачи, що Кремль готовий йти на примирення з Україною, на припинення війни, отримавши війну вдома у вигляді мобілізованих чоловіків, вибухів ракет або бомб у своїх містах, постраждавши від цього, вони шукатимуть вихід агресії. І він може бути спрямований на владу як чиновників, – прогнозує Віталій Кулик. – Я говорю не про Путіна чи Кремля, а саме про місцевих чиновників, у яких росіяни бачитимуть винних у своїх бідах".

І для нас це добре, впевнений експерт. І з цією масою, наголошує він, треба працювати. Тонко, вкидаючи певні наративи, формуючи позиції, зокрема через соцмережі. Створюючи "кротові нори", розповідаючи про змови, які добре знаходять ґрунт у цьому сегменті "глибинного російського народу". Поки що російського, уточнює Віталій Кулик.

"Сподіваюся, наші та західні аналітики це розуміють – і відповідну роботу вже проводять. Тому що саме там необхідно формувати базу майбутнього великого бунту, який зрештою розвалить Росію", – резюмує експерт.

Запас міцності у путінського режиму ще є

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що не варто зважати на подібну соціологію з країни-агресора.

"Так, звичайно, невдоволення збільшується, тому що все, м'яко кажучи, йде не за планом РФ. Але чекати на якісь бунти, які можуть призвести до повалення путінського режиму, навряд чи варто. За 20 років правління Путіна було повністю знищено реальну опозицію. І максимум нинішнього її протестного потенціалу ми бачили наприкінці лютого – на початку березня, незадовго після початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну. Ті нечисленні протести були швидко придушені режимом та його силовиками. Більшість росіян або виїхали, або не готові виходити на протести, усвідомлюючи сумні наслідки після посилення відповідальності за такі дії", – пояснює Максим Ялі.

Тож, продовжує він, сподіватися на народні бунти в РФ не доводиться. Тим більше, що холодильник там поки що повністю не програв телевізору, хоч уже й значно спорожнів.

"Запас міцності у путінського режиму є, – зазначає експерт. – Щоб з'явилися більш серйозні передумови для його падіння, потрібна тотальна поразка РФ на полі бою в Україні. Поки що цього немає. А коли станеться, всі негативні для Кремля внутрішні процеси отримають величезний імпульс – і прискоряться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Франції Макрон розповів, що він зараз побачив в очах Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини