Головна Новини Світ Росія Відключення РФ від системи SWIFT у разі військової агресії: експерти оцінили наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Відключення РФ від системи SWIFT у разі військової агресії: експерти оцінили наслідки

Думка експертів щодо такої санкції до Росії, як відключення від SWIFT, неоднозначна

22 грудня 2021, 16:00 comments1010
Поділіться публікацією:

Відключення РФ від системи SWIFT у разі військової агресії: експерти оцінили наслідки

Як вплине на РФ відключення від SWIFT, фото з відкритих джерел

У разі відкритої російської агресії проти України (вторгнення) колективним Заходом обговорюється можливість відключення РФ від SWIFT – міжнародної міжбанківської системи передачі та здійснення платежів. Чи піде Захід на цей крок у разі агресії? Чи це серйозна загроза? Як РФ може відреагувати? Чи були прецеденти?

Відключення Росії від SWIFT призведе і до серйозних фінансових втрат на Заході

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса наголошує, що Захід піде на цей крок, лише якщо РФ знову здійснить вторгнення на територію України.

"Йдеться про повторення ситуації 2014 року. Країни Заходу чітко заявили, що тільки в цьому випадку вони розглядатимуть такий захід як відключення РФ від SWIFT. Загроза серйозна, але підв'язана до конкретних умов, які можуть наступити. І, сподіваємось, не настануть", – зазначає експерт.

На його думку, досі це не зробили, оскільки такий крок означав би повномасштабну конфронтацію Росії із Заходом.

"Це могло б спровокувати РФ на кроки у відповідь – і вона могла б піти на ту ж озброєну ескалацію, відчувши посилення санкцій. Думаю, саме з цієї причини ніхто цього не робитиме просто так. Тим більше, треба розуміти, що відключення Росії від SWIFT призведе і до серйозних фінансових втрат на Заході. США, країни ЄС теж постраждають, якщо підуть на такий крок", – пояснює Ілля Куса.

Він упевнений, що навіть якщо за найгіршого сценарію РФ відключать від SWIFT – це не буде для неї смертельним ударом.

"Первинний шок, як і від санкцій 2014-го, можливий. Буде певна проблема, що з фінансовими труднощами, ослабленням рубля. Але через якийсь час росіяни знайдуть спосіб і цей захід обійти, – вважає експерт. – Хоч це буде набагато складніше, ніж обхід низки санкцій, які запроваджують проти РФ з 2014 року".

Більшість розрахунків РФ у валюті з контрагентами у всьому світі буде утруднено

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Йосуб зазначає:

"Судячи з останніх заяв, Захід з цього питання налаштований рішуче. З урахуванням того, що США та країни західної Європи не готові на військовий захист України у разі агресії РФ, відключення від SWIFT – практично єдина можлива досить жорстка відповідь. І у разі агресії з досить високою ймовірністю його буде застосовано".

Прецедентами, за словами експерта, вже є відключенням від системи банків Північної Кореї та Ірану.

"Росія на цей випадок має національний аналог SWIFT – Система передачі фінансових повідомлень (СПФС). Завдяки цій системі міжбанківські розрахунки всередині РФ збережуться, – пояснює Вадим Йосуб. – Крім того, до цієї системи підключено майже всі білоруські банки, а також по одному банку із Туреччини, Франції, Японії, Швеції, Куби. Можлива інтеграція цієї системи з аналогічною системою з Китаю. Проте більшість розрахунків РФ у валюті з контрагентами у всьому світі буде утруднено аж до повної неможливості".

Як повідомляв портал "Коментарі", експерти назвали річні підсумки відкриття ринку землі.

Ми писали, що означає резолюція Європарламенту щодо санкцій проти Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини