Головна Новини Світ Росія Військові навчання РФ і Білорусі "Захід-2021": чому вони небезпечні для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Військові навчання РФ і Білорусі "Захід-2021": чому вони небезпечні для України

На відміну від попередніх таких навчань, які відбувалися переважно в Білорусі, центр "Захід-2021" буде в середній смузі Росії

10 вересня 2021, 16:08
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 10 вересня, на п'яти полігонах в Білорусі і дев'яти в Росії стартувала активна фаза військових навчань "Захід-2021". Це будуть найбільші маневри, організовані в Європі протягом останніх майже 40 років. У них візьмуть участь приблизно 200 тисяч солдатів.

Військові навчання РФ і Білорусі "Захід-2021": чому вони небезпечні для України

Військові навчання РФ і Білорусі "Захід-2021" - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" небезпеку "Заходу-2021" для України.

З огляду на те, що росіяни завжди маніпулюють із будь-якими даними, нам слід бути напоготові

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко впевнений, що Росія лукавить і каже неправду, коли стверджує, що ці військові навчання виключно оборонні, що вони не будуть порушувати Віденський документ, який передбачає проведення такого роду маневрів.

"За різними підрахунками, в них візьме участь величезна кількість військових. Згідно з повідомленням Міноборони РФ, мова йде про двісті тисяч людей особового складу, близько 80 літаків і гелікоптерів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі майже 300 танків, реактивні системи залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. З огляду на те, що росіяни завжди маніпулюють з будь-якими даними, нам слід бути напоготові. Вести постійний моніторинг, спостерігати — що і де відбувається. Щоб у разі якихось інцидентів бути готовими протидіяти. Важливо бути весь час цих навчань в підвищеній боєготовності, — підкреслює Олександр Мусієнко. — І в цьому сенсі чудово, що на території України в другій половині вересня відбудуться міжнародні військові навчання "Об'єднані зусилля-2021", в яких, крім українських, візьмуть участь військовослужбовці з 15 країн".

Також необхідно розуміти, що РФ зараз буде особливо сильно розкручувати інформаційно-пропагандистську машину, попереджає експерт.

"Будуть постійні інформаційні атаки, вкидання, роздуми про велич, брязкання зброєю. Цьому потрібно грамотно протидіяти — вже в інформаційній площі ", — говорив Олександр Мусієнко.

Він також зазначає, що попри небезпеку, яку представляють навчання "Захід-2021", є один фактор, який грає нам на руку.

"Заявлено, що крім росіян і білорусів, в цих навчаннях беруть участь представники Вірменії, Індії, Казахстану, Киргизстану та Монголії. Це може спрацювати як своєрідний запобіжник від того, щоб Росія не робила активних наступальних дій, — зазначає експерт. — Навряд чи представники інших країн хочуть навіть побічно бути причетними до російських злочинів і авантюр проти України".

Якийсь прикордонний конфлікт між Білоруссю та Україною може бути створений за вказівкою з Кремля

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук підкреслює, що Росія постійно перевіряє нашу країну на міцність. І робить це на всіляких напрямках.

"У рамках навчань "Захід-2021" загострюється північно-західне, білоруське. Дуже важливе для Путіна, для Кремля. Адже коли союзницькі відносини між Росією і Білоруссю вийдуть мало не на стандарти СРСР, Україна буде фактично оточена з трьох боків російськими збройними силами. І це, як мінімум, буде служити фактором серйозного тиску на офіційний Київ", — пояснює Віктор Каспрук.

За його словами, судячи з усього, Лукашенко, який побував учора з черговим візитом в РФ, знаходиться під страшним тиском з боку Кремля. І готовий йти на будь-які поступки. Аж до провокацій проти України в рамках російсько-білоруських навчань.

"Судячи із заяв про прискорення процесів інтеграції між Росією і Білоруссю (фактично — поглинання останньої росіянами), часу на якісь маневри у Лукашенка залишилося небагато. Приблизно до жовтня. Схоже, Китай білоруській владі грошей не дав, а аргументи Москви виявилися більш істотними, ніж здавалося білоруському диктатору з самого початку. З огляду на ці обставини, навчання "Захід-2021" і ймовірна анексія Росією Білорусі — тісно пов'язані. Навчання, які є фактором залякування для України та інших сусідів Білорусі — Польщі, Литви — можуть в будь-який момент перерости в локальний конфлікт. Наприклад, на білорусько-українському кордоні. Навряд чи випадково Лукашенко вже провокував локальні конфлікти з Литвою, Польщею, створюючи міграційну кризу", — розмірковує Віктор Каспрук.

Він не виключає, що якийсь прикордонний конфлікт між Білоруссю та Україною може бути створений за вказівкою з Кремля.

"Путіну це було б вигідно, — упевнений експерт. — Російські пропагандисти роздули б міф про те, що Україна не може існувати мирно ні з ким зі своїх сусідів. І почали б "сторговувати" цю тему світової громадськості, домагаючись ослаблення санкцій і повернення України в орбіту російського впливу".

Раніше видання "Коментарі" писало, чи існує реальна загроза повномасштабної війни з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Иван

10 вересня 2021, 15:28

Политиканы Украины сами загнали себя, а главное народы Украины, в бессмысленное противостояние с заведомо более сильным противником. Это надо уметь так быстро поссориться со всеми соседями и бездарно просрать свои интересы, что в экономике, что в политике. В выигрыше только упоротые русофобы и всякие неофашики в купе с нациками.


Новини