Головна Новини Світ Росія Визнання "Л/ДНР" та загроза вторгнення в Україну: куди Путін веде Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Визнання "Л/ДНР" та загроза вторгнення в Україну: куди Путін веде Росію

Серед іншого російський рубль відлетів у прірву на тлі виступу президента РФ

22 лютого 2022, 20:29
Поділіться публікацією:

Як визнання президентом Росії Володимиром Путіним, Держдумою та Радфедом РФ "незалежності" квазіутворень "Л-ДНР", рівно як рішення офіційно відправити на окупований Донбас російську армію, може позначитися на самій РФ? Чи є ймовірність, що це прискорить падіння чинного режиму, а то й відцентрові процеси в Росії? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Визнання "Л/ДНР" та загроза вторгнення в Україну: куди Путін веде Росію

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Цугцванг — найбільш правильне визначення для ситуації, в яку Путін загнав Росію

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов упевнений: агресія Росії проти Грузії у 2008-му та України (з 2014-го) – це якраз реакція на внутрішні проблеми РФ, на можливі відцентрові процеси.

"Імперія може або збільшуватися до певного часу за рахунок експансії, нових завоювань, які на якийсь час згуртовують багатонаціональну федерацію, що роздирається протиріччями, або — розвалюватися через те, що справи всередині далеко не такі хороші, як малює пропаганда. Всі імперії рано чи пізно стагнують і втрачають території. А путінська Росія зараз за своїми економічними показниками, рівнем життя, впливом на світові процеси об'єктивно скочується вниз. І відцентрові процеси набувають загрозливих масштабів", – пояснює експерт.

За його словами, починаючи з Мюнхенської промови Путіна (була вимовлена російським диктатором на Мюнхенській конференції з безпеки 10 лютого 2007 року і присвячена "баченню місця та ролі Росії у сучасному світі з урахуванням нинішніх реалій та загроз"), а також відчувши різке економічне зміцнення після підвищення цін на нафту і газ, РФ почала використовувати експансіоністську політику стосовно сусідніх держав.

"Але зараз, я думаю, ми бачимо кульмінацію процесу. Потім – лише вниз, – прогнозує Валерій Димов. – Однозначно, наслідки визнання т.зв. "Л-ДНР" та ймовірне збільшення агресії проти України призведе, як мінімум, до напіврозпаду РФ. Ми не побачимо це у короткостроковій перспективі. Але рано чи пізно ковдра, з якої пошита Росія, почне розповзатися".

Експерт має сумніви, що самі росіяни вийдуть на вулиці, протестуючи проти агресивної політики свого президента. Не вірить він у те, що там раптом пробудяться демократичні процеси та антивоєнні настрої.

"Путинський режим витруїв їх. Хтось убитий, як Нємцов та Політковська, хтось, як Навальний, у таборі. Хтось за кордоном. Але повалення режиму можливе, – упевнений Валерій Димов. — Або олігархами, які втрачають величезні гроші, або військовими, які не хочуть ставати гарматним м'ясом. Так що такий собі палацовий переворот цілком імовірний. Як і те, що розвал імперії почнеться з національних автономних утворень біля РФ. У будь-якому випадку процес буде вже незворотнім. Вже сьогодні РФ практично втрачає фондовий ринок, запроваджуються санкції США, ЄС, Великобританією. Заморожений "Північний потік-2".

А той диктат і шантаж, який влаштувала Москва у стилі – ви без нас отримаєте захмарні ціни на газ, ми ще відіграємось, самі приповзете на переговори – це ні що інше як спроба зберегти гарну міну за поганої гри. Думаю, що цугцванг є найбільш правильним визначенням для ситуації, в яку Путін загнав Росію. Коли будь-який наступний хід призводить до погіршення становища. При цьому не слід забувати, що загнаний у кут диктатор із ядерною бомбою залишається величезною небезпекою не лише для України, а й для всього світу".

Багато залежатиме від того, які санкції введуть проти РФ. Якщо вони сильно вдарять по економіці, якщо людям доведеться серйозно затягувати паски, це прискорить крах Путіна та Ко

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Безумовно, це визнання квазіутворень спричинить чергові санкції. Вони лише набирають ходу. І будуть бити по економіці РФ. І, за великим рахунком, значна частина населення, хоч і не висловлюючи це публічно, незадоволена тим, що відбувається. Оскільки розуміє, що РФ перебирає додаткові фінансові зобов'язання. Що гроші, які могли текти до бюджету, йти на соціалку, підуть зовсім на інше. А все це битиме по кишені звичайних росіян".

За словами експерта, показовою у цьому сенсі є реакція на заяви одного з депутатів Держдуми, що всі росіяни нібито готові пожертвувати однією своєю зарплатою заради підтримки "Л-ДНР", їх визнання, евакуації тощо.

"Це було дуже болісно сприйнято пересічними громадянами. Багато російських блогерів брали коментарі з цього приводу у людей на вулиці. Жодного позитивного! Все зводилося до того, що вони нас "дістали", скільки можна нашими грошима розпоряджатися, тим більше, що у нас зарплати зовсім не такі, як у них. Зрозуміло, що всі ці настрої не призведуть до падіння путінського режиму в найближчому майбутньому. Але підточать його", – прогнозує Ігор Рейтерович.

Він акцентує, що багато залежатиме від того, які санкції запровадять проти РФ. Якщо вони сильно вдарять по економіці, якщо людям доведеться серйозно затягувати паски, це прискорить крах Путіна та Ко.

"Зараз зовсім не ситуація 2014-го та анексії Криму. Тоді рубль обвалився майже втричі, дико зросли ціни. Але це перекрив патріотичний чад, оскільки тему "Кримнаш" розпропаганда розганяла досить довго. А ось тема т.зв. "ДНР" та "ЛНР" російському обивателю не зайде у такому форматі. Конфлікт триває вже вісім років – і у багатьох росіян дуже упереджене ставлення до людей, які приїжджають із тимчасово окупованих територій. Тож патріотичного сплеску тут точно не буде, – упевнений експерт. — Швидше — продовжить наростати глухе невдоволення. І, можливо, в якийсь момент це все "рване" на рівні неприйняття війни, а особливо її продовження (про що Путін сьогодні заявив фактично відкритим текстом)".

Крім того, продовжує Ігор Рейтерович, все, що відбувається, точно посилить протистояння всередині т.зв. політичної еліти

"Дуже цікаво було дивитися на вчорашнє засідання Ради безпеки щодо визнання "республік". Багато хто був явно розгублений і з великим небажанням говорив те, що довелося говорити. Все це дуже нагадувало кругову поруку. Лише за два дні російські олігархи втратили близько 8 млрд. доларів. А головні втрати попереду, – зазначає експерт. – Але удар можуть особливо відчути ті, хто не дуже близький до Путіна. Хто не має такого доступу до ресурсів, як у нього та його ближнього кола. І ці люди, умовні російські младоолігархи, можуть почати формувати якийсь альтернативний центр впливу ті процеси, які у країні. І навіть саботувати ухвалення якихось рішень щодо продовження війни з Україною. Ті ж, хто у ближньому колі, всі витрати покриють за рахунок держбюджету. Плюс – вони вже давно пов'язані всім, чим тільки можна. Кров'ю, бізнесами, схемами, родинними зв'язками тощо. Однак створення певної фронди та посилення протестних настроїв серед младоолігархів очікувати можна. Щоправда, тільки у віддаленій перспективі прямо й це залежить від тих санкцій, які будуть впроваджені проти РФ".

Раніше на порталі "Коментарі" — Байден сьогодні знову говоритиме про Україну: подробиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини