Головна Новини Світ Росія Визнання "ЛДНР" Сирією: чому для Кремля це важливо й які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Визнання "ЛДНР" Сирією: чому для Кремля це важливо й які будуть наслідки

Експерти розповіли, що чекає на Сирію після визнання "незалежності" псевдореспублік на українському Донбасі і навіщо пропаганда може це використати

30 червня 2022, 12:55 comments1687
Поділіться публікацією:

Сирія визнала т.зв. "ДНР" та "ЛНР". У вечірньому зверненні 29 червня президент України Володимир Зеленський наголосив, що жодних відносин України з Сирією, яка діє за вказівкою Росії, більше не буде, а тиск на санкцію проти Сирії посилиться. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Визнання "ЛДНР" Сирією: чому для Кремля це важливо й які будуть наслідки

Фото ілюстративне / Pixabay

Диктаторські режими не повинні розвиватися – вони будуть загрожувати людству

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Північна Корея, Сирія з режимом Асада – це абсолютно залежні від Росії і ментально близькі до Путіна режими. Нічого іншого чекати від них не доводиться. І не слід особливо звертати увагу на те, що там визнав сирійський чи північнокорейський режим".

За словами експерта, на що треба звертати увагу, то це на те, що таких вогнищ напруги стає все більше.

"Як наслідок – всю систему колективної безпеки (не лише європейську, а й загальносвітову) треба перебудовувати таким чином, щоб не було можливості подібним режимам існувати та розвиватися, – наголошує Андрій Сенченко. – Інакше вони – у тому чи іншому вигляді – становитимуть загрозу для людства. Якщо не буде прийнято правильних рішень і не вжито заходів, які реально забезпечують безпеку".

Сирійське визнання – лише доказ тотальної залежності від Москви

Політолог Андрій Окара не сумнівається, що таке визнання, вже підтверджене сирійським МЗС, навряд чи ініціатива власне режиму Асада.

"Мабуть, тут вся справа у побажаннях Кремля. Однак не забуватимемо, що РФ зробила таке визнання 21 лютого, а Сирія – через чотири місяці. І все ж, режим Асада критично залежить від Кремля. Тож нічого дивного, що росіяни таки його дотиснули", – пояснює політолог.

За його словами, політичні наслідки таких дій для самої Сирії, яка стала своєрідним полігоном для російських збройних сил та відвертим васалом РФ, передбачувані.

"Україна, мабуть, розірве з нею всі відносини, включаючи дипломатичні. Правових наслідків таке визнання т.зв. "Л-ДНР" не має. У всіх міжнародних документах Україна визнана у її межах на період 1991 року. Але це важливо для внутрішнього споживача, – пояснює Андрій Окара. – Той самий глава російського МЗС Лавров скаже, що "донбаські республіки" визнала не лише РФ, а й "інші країни". Маючи на увазі Абхазію, яка сама не визнана, і Сирію, яка підконтрольна РФ. При цьому навіть члени ОДКБ, які також критично залежать від РФ – Білорусь, Вірменія меншою мірою Казахстан, так і не визнали дані квазіутворення. Ну а сирійське визнання – лише доказ її тотальної залежності від Москви".

Жодної міжнародної суб'єктності для т.зв. "Л-ДНР" це не дає, упевнений експерт. А Сирія лише закріплює у себе статус країни-ізгоя.

"Все це негативно позначиться на перспективах існування самої Сирії у нинішньому вигляді. Тут все пов'язано на долі режиму Асада та підтримці Кремля. Остання зменшується у зв'язку з тим, що частина російської армії, мабуть, перекинута з Сирії до України. До речі, доля режимів Асада і Путіна, багато в чому схожих один на одного, також може бути схожою. І сумною для них, а також власне для Сирії та РФ", – резюмує Андрій Окара.

Для Кремля визнання "ЛДНР" від Сирії важливе саме зараз

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян упевнений, що саме Росія дотисла сирійський режим до визнання т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Нічого в загальносвітовому порядку це, на його думку, не означає. Просто РФ у такий спосіб намагається розхитувати, розмивати ситуацію. Щоб показати, що не тільки вона визнала ці квазіутворення.

"Для Кремля невипадково це важливо саме зараз, – вважає політолог. – Нагадаю, що на нещодавньому економічному форумі в Пітері казахський лідер Токаєв в обличчя Путіну сказав, що не визнає квазідержавних утворень, створених РФ у Донецькій та Луганській областях України".

На думку експерта, пропаганді РФ терміново необхідно було повернути хоча б статус-кво у російському порядку. Зважаючи на все, саме для цього дістали Асада. Для того, щоб несміливо, не голосно, не безпосередньо, максимально "тихушно" заявити про визнання псевдореспублік, пояснює Олег Саакян.

"Україна, як і було заявлено президентом, розірве після цього дипломатичні відносини із Сирією. І, зважаючи на все, слід очікувати нового введення санкцій проти Сирії – за підрив територіальної цілісності України", – прогнозує експерт.

Як писав портал, США посилить військову присутність у Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

30 червня 2022, 12:21

Мало рф сирию бомбил! раз признают.


Новини