Головна Новини Світ Решта світу США посилить військову присутність в Європі: про що йдеться
commentss НОВИНИ Всі новини

США посилить військову присутність в Європі: про що йдеться

США направляє війська до Східної Європи, НАТО збільшує на континенті сили швидкого реагування

29 червня 2022, 15:55
Поділіться публікацією:

29 червня президент США Джо Байден заявив, що Штати значно збільшать свою військову присутність в Європі на тривалий період, щоб підвищити регіональну безпеку після вторгнення росії в Україну, пише АВС.

США посилить військову присутність в Європі: про що йдеться

Фото ілюстративне / Pixabay

На відкритті щорічного саміту лідерів альянсу в Мадриді, Байден сказав, що "НАТО сильне та єдине" та оголосив про постійне базування американського військового гарнізону в Польщі.

Він також сказав, що США посилають дві додаткові ескадрильї винищувачів F-35 до Великобританії і направлять більше засобів протиповітряної оборони та інших засобів до Німеччини та Італії.

"Сьогодні я оголошую, що Сполучені Штати посилять позицію наших сил у Європі та реагують на мінливе середовище безпеки, а також зміцнять нашу колективну безпеку", – сказав він.

"Це дійсно демонструє ваше рішуче лідерство і силу в трансатлантичних зв'язках", — сказав Столтенберг, подякувавши Байдену за "непохитну підтримку з боку Сполучених Штатів.

Крім того, відомо, що передове командування V корпусу армії США тепер базуватиметься в Польщі, посилиться ротаційне розміщення військ Штатів в Румунії та Балтійському регіоні.

Офіційні особи США підкреслили, що постійне базування стосується лише штабних підрозділів, а не бойових військ, і тому відповідало угоді між НАТО та росією від 1997 року, в якій Альянс погодився не базувати військові війська на постійній основі у Східній Європі, оскільки мав на меті побудувати більш конструктивні зв'язки в середовищі після холодної війни.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив польському державному інформаційному агентству PAP, що рішення додати командну структуру США є "проявом все більш тісної співпраці між США та Польщею".

Військовий аналітик Олег Жданов говорить, що раніше країни НАТО ухвалили рішення збільшити оперативне угруповання військ до 300 тисяч осіб. Таким чином, Альянс у вісім разів збільшить чисельність сил швидкого реагування. В новій стратегії буде вказано, що рф — це пряма загроза тоді як Китай європейські союзники пропонують розглядати як геостратегічний та системний виклик.

Як писав портал, Туреччина зняла вето на долучення до Альянсу Швеції та Фінляндії, які наслідки для України це матиме.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини