Головна Новини Світ Росія Втеча Путіна: чи справді диктатору вже готують відхідні шляхи
commentss НОВИНИ Всі новини

Втеча Путіна: чи справді диктатору вже готують відхідні шляхи

У Путіна вирішили перевірити реакцію груп еліти та виявити найслабші ланки у владній верхівці

8 грудня 2022, 11:48 comments2340
Поділіться публікацією:

З'явилася інформація, що найвище керівництво Російської Федерації розробляє план втечі диктатора Володимира Путіна. Неофіційно проект нібито називається "Ноїв ковчег", а роботи стартували восени. Чи справді Путіну можуть готувати відхідні шляхи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Втеча Путіна: чи справді диктатору вже готують відхідні шляхи

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

За ін'єкцією інформації про евакуацію Путіна до країн Латинської Америки стоять наближені до президента РФ особи

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює:

"Все, що генерується в російському інформаційному полі і потім навмисне екстраполюється на українське в умовах воєнного часу, зазвичай має керовану, маніпулятивну та цільову природу появи. Це однозначно стосується заяв та коментарів російських офіційних осіб, а також підгодованих провладних блогерів – і більшою мірою стосується так званих ліберальних політологів, колишніх путінських чиновників на кшталт опозиціонерів".

Не раз уже помічено, зазначає експерт, що, коли Кремль бажає забезпечити потрібний резонанс події або масштабування важливої для нього інформації, він використовує для цього опозиційних "лідерів громадської думки". Багато хто з них, наголошує Олег Постернак, є негласними агентами та провідниками в інформаційних операціях гебешного режиму по всьому світу.

"Тому коментар російського політолога Аббаса Галлямова у зв'язку з цим не є винятком, враховуючи його минулий бекграунд (адже він обіймав посади заступника представника Башкортостану за президента Росії, спічрайтера Путіна і т.д.). За ін'єкцією інформації про евакуацію Путіна до країн Латинської Америки та згадування прізвища Ковальчука у зв'язку з цим стоять, мабуть, наближені до Путіна особи, які досягають певних цілей, – вважає експерт. – Це – як перевірка реакції груп еліти та виявлення найбільш "слабких ланок" у владній верхівці, готових ризикнути лояльністю, так і штучне прокачування міфу про "слабкого президента", який потім у колишньому образі впевнено виходить на публіку і своєю імперіалістичною бравадою та владним захопленням руйнує його, демонструючи російському суспільству, що він продовжує утримувати абсолютну владу за будь-яких обставин, незважаючи на всі розмови і чутки".

Для цього, упевнений Олег Постернак, організовується путінська поїздка на Кримський міст, запускається інформація про його ймовірний візит до окупованого Донбасу і так далі.

"Ми маємо справу з майстерною машиною маніпуляції масовою свідомістю, – нагадує політтехнолог. – Адже російське суспільство характеризується дрімучою патерналістською авторитарною свідомістю, геть-чисто деполітизованою і міфологізованою".

Нікуди Путін їхати не збирається

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає це повідомлення звичайним та не найякіснішим проявом інформаційно-психологічної операції (ІПСО). І тут, зазначає він, цілком ясно проглядається відсилання до легенди про те, що Гітлер не загинув, а був евакуйований до Латинської Америки, де нібито і провів решту життя.

"На жаль, світ жорстокий, цинічний та прагматичний. Але багатьом хочеться вірити у рожевих поні. Ось для них і пишуть такі тексти, щоб відволікти від цинізму світу та подарувати надію на чарівне вирішення проблем", – вважає експерт.

Він упевнений, що нікуди Путін їхати не збирається. Як і в тому, що гарантами цілісності РФ є насамперед США, виходячи з прагматичного інтересу щодо контролю над ядерною зброєю.

"До речі, ця теза найкращим чином була продемонстрована, коли все, що цікавило США перед розпадом СРСР, була угода СНО (про контроль над стратегічними наступальними озброєннями). І лісабонський протокол, за яким Україна та ще дві посади радянські республіки мали знищити чи передати РФ свої арсенали, – акцентує Михайло Чаплига. – До речі, раніше в рамках аналогічних інформаційних спецоперацій для "рожевих поні" поширювалися чутки про смерть Путіна. Згодом їх висміяли в США".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ППО Patriot в Україні не буде: як пояснити рішення Заходу – чому воно не стало несподіванкою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини