Головна Новини Світ Росія "Вузьке вікно" для ядерної угоди: чим завершилися переговори Блінкена та Лаврова щодо атомної діяльності
commentss НОВИНИ Всі новини

"Вузьке вікно" для ядерної угоди: чим завершилися переговори Блінкена та Лаврова щодо атомної діяльності

Ентоні Блінкен обговорював питання щодо Ірану з Сергієм Лавровим

22 січня 2022, 13:30
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що обговорював питання щодо Ірану 21 січня з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, попередивши, що є лише вузьке вікно, щоб довести переговори до кінця і врятувати ядерну угоду з Іраном 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

"Вузьке вікно" для ядерної угоди: чим завершилися переговори Блінкена та Лаврова щодо атомної діяльності

Ентоні Блінкен і Сергій Лавров - фото з відкритих джерел

Блінкен сказав журналістам, що угода є прикладом того, як Москва та Вашингтон можуть працювати разом у питаннях безпеки, закликаючи Росію використовувати свій вплив і свої відносини з Іраном, щоб сформувати у Тегерані відчуття невідкладності.

"Переговори з Іраном про взаємне повернення до виконання СВПД досягли вирішального моменту. Якщо угода не буде досягнута протягом наступних кількох тижнів, поточні ядерні досягнення Ірану унеможливлять повернення до СВПД. ​​Але зараз ще є вікно, невелике, щоб довести ці переговори до успішного завершення", — сказав Блінкен, маючи на увазі угоду під назвою "Спільний всеосяжний план дій".

Угода між Іраном і світовими державами скасувала санкції проти Тегерана в обмін на обмеження його атомної діяльності.

Адміністрація президента США Джо Байдена та її європейські союзники заявили, що тепер лише питання тижнів, щоб врятувати угоду після останнього раунду переговорів, під час якого французьке дипломатичне джерело заявило, що немає прогресу з основних питань. 

Непрямі переговори між Іраном і Сполученими Штатами про відновлення угоди відновилися два місяці тому.

Окремо міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахіан повідомив у Twitter, що у переговорах із Лавровим він обговорював посилення Росією будівництва нових електростанцій в Ірані.

Іранський орган з ядерної енергетики заявив, що будівництво Росією другого та третього блоків її електростанції у Бушері просувається відповідно до плану Ірану виробляти щонайменше 10 тис. мегават електроенергії з використанням ядерної енергії.

"Процес впровадження триває відповідно до плану і майже без затримок попри затримки з фінансовими виплатами", — сказав державному інформаційному агентству IRNA Бехруз Камальванді, речник Організації з атомної енергії Ірану.

Іран, який, за повідомленнями ЗМІ, винен Росії щонайменше 500 мільйонів доларів за проєкт у Бушері, звинувачує санкції США у затримці виплати боргу.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Лавров пообіцяв Києву відповідь на військові провокації Києва проти Донбасу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини