Головна Новини Світ Росія WSJ назвав ім'я організатора вбивства Пригожина: чи знав про це Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

WSJ назвав ім'я організатора вбивства Пригожина: чи знав про це Путін

Повідомляється, що після того, як Пригожин почав заколот, директор ФСБ Патрушев побачив у цьому можливість назавжди позбутися голови ПВК

22 грудня 2023, 11:18 comments2992
Поділіться публікацією:

Ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина було вбито. Організатором його ліквідації виступив директор ФСБ та голова Радбезу Росії Микола Патрушев. Як передає портал "Коментарі", про це пише газета The Wall Street Journal.

WSJ назвав ім'я організатора вбивства Пригожина: чи знав про це Путін

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі зазначається, що Патрушев мав кілька розмов з Путіним, під час яких голова ФСБ переконував російського диктатора в тому, що ставка на Пригожина та його найманців у війні з Україною дає останньому все більше впливу і створює загрозу Кремлю. Коли Пригожин почав заколот, Патрушев побачив у цьому можливість назавжди позбавитися голови ЧВК.

За інформацією WSJ, Патрушев почав попереджати Путіна про небезпеку Пригожина ще влітку 2022 року, проте президент не дослухався його слів, оскільки "вагнерівці" домагалися успіхів на полі бою. За словами співрозмовника видання, колишнього російського розвідника, це змінилося у жовтні 2022 року.

Тоді Пригожин нібито зателефонував Путіну і в грубій формі поскаржився на дефіцит боєприпасів, що спричиняє великі втрати. У кабінеті Путіна на той момент був Патрушев, стверджує джерело WSJ. Глава Радбезу вважав, що Пригожин став небезпечним і перестав поважати владу Кремля.

За даними джерел WSJ, глава Ради безпеки дзвонив офіцерам, які симпатизують Пригожину і просив їх переконати голову ПВК Вагнера припинити заколот. Також Патрушев шукав посередників для вирішення конфлікту у сусідніх країнах. Крім Олександра Лукашенка (який зрештою і став таким посередником), це був президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Після закінчення заколоту Патрушев розпочав розробку плану вбивства. За словами джерел видання із західних спецслужб, Путіну пізніше показали ці плани, і він не заперечував. 23 серпня голова ПВК чекав в аеропорту "Шереметьєво", поки його літак перевірять та підготують до вильоту. Саме у цей момент під крило заклали невелику бомбу, стверджують співрозмовники WSJ у західних спецслужбах.

За півгодини після зльоту на висоті приблизно 8500 метрів бомба вибухнула. Усі десять людей, які перебували на борту, загинули. Кремль свою причетність до загибелі Пригожина заперечує.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Держдумі міг бути великий скандал: ЗМІ дізналися про плани Пригожина в день заколоту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини