Головна Новини Світ Росія Як досягти змін усередині Росії – хто може стати наступником Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Як досягти змін усередині Росії – хто може стати наступником Путіна

Поки Путін залишається на чолі РФ, внутрішніх змін у країні-агресорі чекати не доводиться

11 вересня 2023, 11:18 comments5701
Поділіться публікацією:

Тривалу війну Росія не витримає в економічному плані, проте Україні варто бути готовою до неї. Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю The Economist, наголосивши, що російський диктатор Володимир Путін не розуміє до кінця, наскільки тендітна в РФ економіка. На посилення внутрішньої ситуації в країні-агресорі, на думку Зеленського, вплинуть також атаки українських дронів і авторитет путінського режиму, що слабшає, підкошений, у тому числі, заколотом вагнерівців. Чи згодні з такими оцінками ситуації? Які перспективи краху путінського режиму – хто може стати потенційним наступником? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як досягти змін усередині Росії – хто може стати наступником Путіна

Кремль. Фото: з відкритих джерел

Необхідно пропонувати модель іншої Росії

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник розмірковує так:

"Президент України демонструє впевненість у перемозі – і для внутрішнього споживача, і зовнішніх партнерів. Але оскільки стало очевидним, що війна в швидкі терміни не закінчиться (це можливо лише за умови якоїсь непередбачуваної випадковості чи переговорів – поки ні те, ні інше не проглядається), що не буде стрімкого прориву та перемоги, що плани з контрнаступу доводиться переглядати – Зеленський та його команда активно почали готувати всіх до тривалого протистояння. Від представників Офісу президента, від військових, від низки експертів раз у раз звучать меседжі у стилі – війна буде тривалою, але стратегічно Україна обов'язково переможе".

Наскільки ці оцінки, включаючи внутрішній стан РФ, відповідають дійсності – сказати важко, вважає експерт. За його словами, очевидно, що президент має ширший спектр інформації.

"Але я переконаний, що для російського суспільства необхідно залишати віконце на Захід. Те саме, яке колись прорубав імператор Петро Перший – і яке активно забиває Путін. Немає сумнівів, що погіршення економічної ситуації (а санкції роблять свою справу) з безпекою (війна все частіше приходить на російську територію) за відсутності виходу – просто призведуть до додаткової мобілізації російського суспільства навколо путінського режиму", – попереджає Руслан Бортник.

Отже, продовжує він, на фоні боротьби на фронті, посилення санкцій, політично та соціально дестабілізуючих ударів безпілотниками необхідно пропонувати модель іншої Росії. Країни, що зберігається як держава, але змінює формат управління та геополітичні цілі.

Такий чіткий образ іншої РФ може підштовхнути, а потім і призвести до серйозних внутрішніх змін, вважає директор УІП.

Транзитером влади у РФ може стати колишній віце-президент РФ Олександр Руцький

Політичний експерт Олександр Антонюк не виключає, що на випадок, якщо в РФ розпочнеться неконтрольована (або контрольована) смута, постає питання – чи може вона в принципі зберегтися як держава. І тоді потрібно терміново шукати транзитера влади. Таким, на його думку (з огляду на те, що у збереженні РФ у міжнародно визнаних кордонах зацікавлений навіть Захід), може стати колишній віце-президент РФ Олександр Руцький.

"Так, йому 16 вересня виповниться вже 76 років. Але з погляду вікового цензу – це вписується у нинішню теорію управління Росією. До того ж він виходець з України (народився у Хмельницькій області). Але при цьому є типовим російським імперіалістом. Цікаво, що, якщо він спочатку підтримав широкомасштабну агресію РФ проти України, то приблизно з вересня минулого року почав критикувати дії путінського режиму. Він відкрито заявляв, що нинішня російська армія нездатна виконувати подібні "операції", що денацифікація і демілітаризація — дурість, що виразних цілей у вторгнення немає. За такі слова хтось інший отримав би вже років десять (за дискредитацію російської армії). Але Руцького не чіпають. На якийсь час він зник і поля зору. Потім знову почав з'являтися, причому на каналах, які курирує та сама російська військова розвідка", – зазначає Олександр Антонюк.

Це, наголошує він, — одна з версій того, як можуть розвиватися події в РФ далі. Експерт не має сумнівів, що російська маса проголосує так, як треба. За умови, що Путін відійде від влади (не важливо яким саме чином, включаючи фізичну смерть).

"Оскільки Руцький не перебуває у владі, але при цьому відповідає раціональному громадському запиту (нехай навіть з імперіалістичним ухилом), він задовольнить росіян. Задовольнить і західних політиків, особливо старого загартування, які були активні в період СРСР і невдовзі після його розпаду. Він – прогнозуємо, є рукостислим. Тож слід дивитися саме на таких персонажів. Не з-поміж тих, хто зараз при владі, а тому — токсичний, з тавром", – пояснює Олександр Антонюк.

Ну, а російські спецслужби, продовжує він, вміють грамотно розігрувати карти. Створювати ілюзію, зокрема псевдодемократичну. Як було у 90-х, коли роль транзитера влади виконав Борис Єльцин.

"КДБ (що стало потім ФСБ) буквально за півроку до розвалу СРСР, розуміючи неминучість його краху, поставило завдання – хай навіть через десятиліття, домогтися відновлення монстра-імперії у плюс-мінус радянських кордонах. І Єльцина, Путіна – почали "вести" вже тоді. Можуть провернути щось подібне й нині. При цьому збереження РФ у нинішніх масштабах – це загроза. І для України, і для глобальної безпеки, – упевнений експерт. – Однак корупція, пихатість, популісти, радикали є і на Заході. Отже, там можуть прийняти нового президента РФ без розвалу РФ. Аби він не був із нинішньої обойми представників путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — новий етап війни дронів: хто має перевагу – які перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини