Головна Новини Світ Росія Юсупов: у контексті ситуації з Казахстаном Москва буде на коні, але недовго
commentss НОВИНИ Всі новини

Юсупов: у контексті ситуації з Казахстаном Москва буде на коні, але недовго

Москві стане складніше уникати конкуренції зі значно багатшим Пекіном

11 січня 2022, 07:44
Поділіться публікацією:

Президент Казахстану на саміті ОДКБ заявив про повне поновлення порядку у країні. А Володимир Путін сказав, що на території країн ОДКБ не дозволять реалізувати "кольорові революції". Отже, безпрецедентна авантюра з використанням військ ОДКБ для придушення протестів вдалася, альянс перетворився на дієздатний інструмент із захисту авторитарних режимів у колишніх радянських республіках при повному контролі Москви – нову версію Організації Варшавського договору (ОВД), як у 1968 році. Як передає видання "Коментарі", таку думку у Facebook висловив політичний експерт Олександр Юсупов.

Юсупов: у контексті ситуації з Казахстаном Москва буде на коні, але недовго

Володимир Путін. Фото: сайт Кремля

Експерт прогнозує, що сам Казахстан тепер стане набагато менш багатовекторним у своїй зовнішній політиці, яка традиційно спиралася на балансування між Росією та Китаєм, а також Заходом. Крім іншого, Москва обов'язково продавлюватиме поглиблення інтеграції з Казахстаном, перш за все в енергетичній сфері для покращення позицій російських компаній на динамічному азійському газовому ринку.

"І про можливість розміщення у Центральній Азії військових баз США, чого Вашингтон намагався досягти ще минулого року на тлі відходу американських солдатів з Афганістану, можна точно забути. Виходить абсолютно райдужна картина для Кремля? Не зовсім, адже Москві буде складніше уникати конкуренції зі значно багатшим Пекіном, своїм головним стратегічним партнером, на якого припадає близько 17% нафти, що видобувається в Казахстані у порівнянні з 3% Росії. Крім того, загальний обсяг торгівлі Казахстану з Китаєм удвічі перевищує обсяг торгівлі Казахстану із Росією. У найближчому майбутньому, у контексті ситуації у Казахстані, Москва буде на коні, однак у довгостроковій перспективі час грає на користь Пекіна, що швидко зростає, і проти незмінних авторитарних правителів у пострадянських державах", – зазначив Олександр Юсупов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Росії знову нагадали про ультиматум, заявивши, що зустрічей зі США може більше не бути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини