Головна Новини Світ Росія Значні втрати у війні: що означає нове «визнання» Кремля – про що воно говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Значні втрати у війні: що означає нове «визнання» Кремля – про що воно говорить

Нова заява Пєскова може бути як прийомом для Заходу, так і тестування думки російського обивателя

8 квітня 2022, 13:05 comments5756
Поділіться публікацією:

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков визнав в інтерв'ю Sky News у четвер, що російські окупаційні сили в Україні зазнали "значних втрат". Це – застереження чи зміна тактики РФ, яка раніше мінімізувала втрати у цій війні? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Значні втрати у війні: що означає нове «визнання» Кремля – про що воно говорить

Путін та Пєсков. Фото: з відкритих джерел

У Кремлі дедалі більше намічається протистояння двох таборів

Політичний та бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко звертає увагу на те, як блискуче це інтерв'ю провів журналіст Sky News Марк Остін.

"Він, як то кажуть, вивів Пєскова на чисту воду. Легко розбивав його брехливі, фейкові аргументи, наводив чіткі докази злочинів російських військових у Бучі. Всі ці звірства, які стали відомі всьому світу. Пєсков намагався виправдовуватися неспроможними аргументами. І виглядав пригнічено, як вся російська "аргументація" агресії", – наголошує експерт.

Він також акцентує, що це інтерв'ю показало, наскільки Пєсков не розуміє того, що відбувається на фронтах, наскільки йому та всім російським елітам байдужа доля Донбасу, за який нібито воює РФ. Наскільки їм начхати насправді на все, що тут відбувається, на місцевих жителів. Так, на запитання про розташований у Донецькій області Маріуполь, який рашисти стирають з землі обстрілами і бомбардуваннями, Пєсков видав, що це – територія т.зв. "ЛНР".

"Щодо пєсковської фрази про втрати росіян у цій війні. Мені здається, у Кремлі дедалі більше намічається протистояння двох таборів. Один вважає за необхідне якнайшвидше шукати виходи з війни шляхом переговорів. Щоб не збільшувати в рази втрати російських військових і не руйнувати до кінця економіку РФ. Другий табір – це шалені пропагандисти, "яструби", засліплені жагою до знищення України за всяку ціну. Нехай навіть ціною загибелі самої Росії. Їм важливі лише імперські геополітичні амбіції. І Пєсков, гадаю, не випадково визнав великі втрати. Це явно обговорюється у вищих колах. І явно викликає там серйозне занепокоєння, – зазначає Олександр Мусієнко. – Нам такі одкровення, звісно, на користь. Чим більше всередині російських еліт намічатиметься розкол, чим більше там визріватиме розуміння необхідності якнайшвидше закінчувати війну — тим краще для нас".

Україна виграла першу частину нової фази війни, проте буде й друга

На думку керівника Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, фраза Пєскова про втрати може бути не просто емоційною реакцією на атаку питаннями американського ведучого.

"За своїми обов'язками, Пєсков не повинен бути поінформований про реальний стан справ на фронті. Ці відомості має лише військове командування. Принаймні на цьому етапі. Пєсков же — один з цивільних російської пропаганди, яка використовується для проникнення в т.зв. "недружні" інфополя. Теза про значні втрати може бути вкинута для того, щоб відсунути подальше посилення санкційної політики Заходу, надання додаткового озброєння Україні. Тобто, показати, що і нинішній рівень тиску – достатній для значних втрат РФ. Це щодо зовнішньої політики", – уточнює експерт.

Для внутрішнього ж глядача Пєсков, як і голова російської делегації на переговорах – Мединський використовується як "хороші поліцейські", наголошує Ігор Чаленко. І на них сплановано падає гнів усієї сили інформаційного тиску.

"Тобто, – пояснює експерт, – штучно створюється конструкція-приклад для суспільства, що якщо ти виступаєш з пацифістичними нотками та говориш про російські проблеми, то ти – "ворог і зрадник". Впевнений, що РФ не відмовлялася від своєї стратегії захоплення усієї України. Вона вносить низку тактичних правок через ефективну оборонну роботу військово-політичного керівництва України за систематичної підтримки цивілізованого світу. Недоліки росіян давно вийшли за прогнозовані рівні. З огляду на це продовжується перерозподіл ресурсу РФ для більш тривалої кампанії".

Ми виграли першу частину нової фази війни. Проте буде й друга, упевнений Ігор Чаленко. Відповідно, для подальшої відсічі потрібна подальша інтенсифікація блокування економічної активності Росії, насамперед, запровадження енергетичного ембарго на купівлю газу та нафти.

"У свою чергу, для підтримки позиції ЗСУ у майбутніх битвах вкрай необхідне збільшення постачання озброєння згідно з запитами українського командування, а також підтримка української економіки шляхом фінансових вливань. Велику роль, гадаю, зіграє запуск ленд-лізу з боку США. Таким чином, саме результат другої частини війни у разі розгрому росіян може змусити Кремль стратегічно переглянути свої плани щодо вторгнення та перейти до відведення військ та припинення агресії", – констатує експерт.

Фразою Пєскова вирішили протестувати реакцію громадської думки

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що у заяві прес-секретаря Путіна – Пєскова – є, як мінімум, дві важливі складові.

"Перша – те, що Росія змушена визнавати втрати. Їх стає дедалі більше. Труни хай навіть далеко не зі всією частиною трупів російських військових, які окупанти забрали, роз'їжджаються по всій країні. І це вже не приховати. І на це доводиться якось реагувати, – пояснює експерт. – Друга складова – Росія не збирається йти якимось одним курсом. Її керівництво вустами того ж таки Пєскова вкидає в інформаційний простір різні меседжі. А потім, мабуть, тестує реакцію громадської думки. І далі діятиме, виходячи з цієї реакції".

У будь-якому разі, не варто забувати, що Пєсков – лише прес-секретар. Він просто голосовий додаток Путіна, а не людина, яка безпосередньо приймає ті чи інші рішення. І його заяви можуть потім оперативно дезавуювати, підкреслює Євген Магда.

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни вдарили "Іскандером" вокзалом у Краматорську – десятки загиблих.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини