Головна Новини Світ Росія Знову актуально: Москва і ядерний конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Знову актуально: Москва і ядерний конфлікт

Кремль не бачить перспектив повернутися до Договору щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь

22 березня 2023, 18:28
Поділіться публікацією:

Імовірність ядерного конфлікту у світі нині значно вища, ніж у попередні всі десятиліття. Про це сьогодні заявив заступник МЗС РФ Сергій Рябков, пишуть "Коментарі".

Знову актуально: Москва і ядерний конфлікт

"Я не хотів би детально обговорювати чи надто висока вірогідність ядерного конфлікту зараз, але точно вона у рази вища аніж впродовж останніх кількох десятиліть", – каже Рябков.

За словами чиновника, США і РФ на сьогодні не мають ніяких точок дотику, аби обговорювати повернення Кремля до Договору щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО).

"Домовлятися треба було б раніше, а вже зараз це простонеможливо", – сказав чиновник.

Про рішення зупинити участь РФ у договорі лідер Кремля оприлюднив у своєму посланні до Федеральних зборів. А вже наступного дня цей законопроєкт дружно ухвалила Держдума та схвалила Рада Федерації. Путін прийняв рішення одразу після відмови Москви відновити раніше передбачені документом обопільні перевірки міжконтинентальних балістичних ракет. Інспекції перестали проводити через спалах COVID-19. Минулої ж осені США закликали обговорити умови поновлення роботи інспекцій, але Путін відмовився.

Це, звісно, викликало суттєву критику в більшості західних столиць, дарма що російський МЗС запевняв, що його країна продовжить виконувати решту важливих умов договору, у тому й числі малися на увазі обмеження кількості ядерних боєголовок, які є у її арсеналі, та сповіщення про випробування ракет.

"Сполучені Штати Америки поки не повністю змогли проаналізувати можливі наслідки рішення Володимира Путіна, але Вашингтон зараз не має доказів порушень Кремлем зобовʼязань за договором СНО-3. Росії треба припинити безвідповідальну ядерну риторику", — зазначила заступниця держсекретаря США Бонні Дженкінс.

Договір про обмеження обопільних стратегічних наступальних видів озброєнь у собі передбачає, що в обох країн на бойовому чергуванні плануватиметься не більше ніж у сумі 1 550 ядерних боєголовок на  700 носіях.

Як писали "Коментарі", Росія назвала умови повернення в договір про ядерне озброєння.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що президент РФ Володимир Путін може віддати наказ про застосування тактичної ядерної зброї, але він необов’язково буде виконаний.

Читайте також на сайті "Коментарі" - чи зіграє на руку Путіну "ядерний козир".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини