Головна Новини Світ Росія Зустріч Путіна та Лукашенка: головні підсумки переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Путіна та Лукашенка: головні підсумки переговорів

Експерти розповіли виданню "Коментарі", до чого готуватися нашій державі

10 вересня 2021, 11:07
Поділіться публікацією:

У Москві відбулися тригодинні переговори президента Росії Володимира Путіна і його білоруського колеги Олександра Лукашенка.

Зустріч Путіна та Лукашенка: головні підсумки переговорів

Олександр Лукашенко та Володимир Путін - фото з відкритих джерел

Було заявлено, що вже в жовтні може бути прийнято 28 програм зі створення Союзної держави між Білоруссю і Росією. Сторони обговорили, зокрема, формування єдиного оборонного простору, анонсували підписання документів про створення єдиних енергетичних ринків РФ і Білорусі.

Експерти озвучили для видання "Коментарі" підсумки переговорів, а також розповіли, до чого готуватися Україні й Заходу.

Потрібно очікувати економічної інтеграції Білорусі та Росії

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що переговори між Лукашенком і Путіним говорять про початок процесу економічної інтеграції двох складових єдиної Союзної держави.

"І в даному випадку ніякого іншого виходу у Лукашенка після подій 2020 роки не залишилося. Фактично Захід своїми санкціями і ставленням до подій в Білорусі показав Лукашенку, що краще бути хорошим живим диктатором у своїй країні, ніж Мілошевичем на лаві підсудних в Гаазі. Можливо, виправдають, але це буде потім, — відзначає експерт. — З іншого боку, білоруські еліти не готові відмовитися від двовекторності. І в глибині душі сподіваються, що зі зміною геополітичної ситуації, можливо, буде можливість і далі отримувати певні преференції Заходу. Адже ті ж санкції, введені проти Білорусі, не стосуються взаємовигідних речей в економіці".

На сьогодні, підкреслює Русла Бізяєв, потрібно очікувати економічної інтеграції Білорусі та Росії.

"А Рубіконом для розуміння ситуації буде інтеграція політична, яка може початися в кінці 2022 — початку 2023. Фактично ми отримуємо замість Білорусі міні Росію з усіма наслідками, що випливають звідси. У тому числі — у позиціях щодо Донбасу і Криму", — резюмує експерт.

З огляду на агресивну політику Росії щодо до нашої країни, ми в перспективі можемо отримати аналогічну позицію з боку Білорусі

На думку керівника політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігоря Рейтеровича, зустріч Путіна й Лукашенка не привела до деякого відчутного результату, на який, можливо, розраховували в РФ. І навіть в Україні (щоб можна було прогнозувати подальший розвиток подій і розуміти, яку позицію займатиме Білорусь щодо нашої країни).

"Те, що відклали підписання інтеграційних документів, насправді, свідчить не про те, що Лукашенко знову почав грати в свої стандартні ігри, лавіруючи між полюсами. Це скоріше технічний момент. І думаю, що вже в жовтні дійсно будуть підписані відповідні документи — і процес інтеграції РФ і РБ істотно просунеться. Про це, до речі, свідчить реакція Лукашенка, особливо на прес-конференції за підсумками переговорів, — акцентує експерт. — Він виглядав втомленим, незадоволеним, десь навіть пригніченим. Швидше за все, він хотів виторгувати більш тривалий період узгодження цих документів. Але все, що зміг отримати — по суті, місяць. І дуже показово, що цей місяць збігається з активною фазою проведення російсько-білоруських військових навчань "Захід-2021". Не виключено, що після цих навчань частина військ РФ залишиться на території Білорусі. І це буде додатковим фактором примусу Лукашенка рухатися до створення Союзної держави".

Зрозуміло, що процес в жовтні не завершиться, зазначає Ігор Рейтерович. Буде ще маса інших документів. Але все вже запущено.

"Головне питання на сьогодні — формат об'єднання. Це буде глибока інтеграція або щось типу федерації? Поки незрозуміло", — акцентує експерт.

Він упевнений, що для України все, що відбувається — це негативний сигнал.

"З огляду на агресивну політику Росії щодо нашої країни, ми в перспективі (хай і досить віддаленій) можемо отримати аналогічну позицію з боку РБ, з якою у нас, нагадаю, більше однієї тисячі км кордону. Також інтеграція РФ і РБ змінює геополітичну ситуацію в Європі. І загрожує посиленням агресивних намірів Росії щодо розширення своїх галузей пливу", — прогнозує Ігор Рейтерович.

Він звертає увагу на ще один важливий момент. Незважаючи на охололі політичні, дипломатичні відносини між Україною і Білоруссю, економічні у нас зберігаються.

"Ми їх особливо не афішуємо, але вони є. А якщо інтеграція РБ з РФ буде запущена за повною програмою, наші економічні взаємини з Білоруссю будуть або розірвані, або про них доведеться говорити публічно. І тут прогнозована негативна реакція частини українського суспільства на те, що ми продовжуємо торгувати з країною, яка знаходиться в тісному контакті з РФ. Це буде, по суті, те ж саме, що торгувати з Росією", — пояснює Ігор Рейтерович.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив думку, що російські і білоруси "практично єдиний народ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини