Головна Новини Світ Росія Звісточки із-за ґрат: про що свідчить «тюремне» інтерв'ю Навального
commentss НОВИНИ Всі новини

Звісточки із-за ґрат: про що свідчить «тюремне» інтерв'ю Навального

Експерти проаналізували, чи може Захід «пробачити» Росії переслідування політичної опозиції

26 серпня 2021, 15:51
Поділіться публікацією:

Ім'я російського опозиціонера Олексія Навального знову зарясніло на перших шпальтах закордонних ЗМІ. Все тому, що він в письмовій формі провів своє перше "тюремне" інтерв'ю, відповівши на питання, котрі цікавили журналістів The New York Times питання. "Коментарі" попросили експертів прокоментувати ситуацію з Навальним і Росією, з огляду на це інтерв'ю. Також фахівці розповіли, чи не збирається Захід "спустити на гальма" те, що відбувається.

Звісточки із-за ґрат: про що свідчить «тюремне» інтерв'ю Навального

Російський опозиціонер Навальний дав інтерв’ю із в’язниці. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Є інші питання, які будуть цікавити Захід більше, ніж кейс Навального"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик згоден із тим, що в ситуації з Навальним є певний глухий кут.

"Росія фактично не бачить адекватно пропозиції від Заходу в контексті помилування або зміни запобіжного заходу для Навального. Тому його майбутнє туманне. Він буде продовжувати сидіти. Локалізована його електоральна база, фактично створені умови для удушення будь-яких протестних ініціатив, пов'язаних із ним. Є якесь квазіпідпілля, яке продовжує якісь епізодичні дії. Але не можна сказати, що це широкий рух, здатне зробити якісь тектонічні зрушення у РФ", — зазначає експерт.

За його словами, ставлення до Навального як до лідера такого середовища — досить помірне. Причому і в РФ, і на Заході.

"Він не є якоюсь додатковою вартістю для Заходу в боротьбі з путінським режимом. Він неоднозначно сприймається європейським істеблішментом. У самій Росії до нього також неоднозначне ставлення. Тому — так, це важливо, так, цей кейс буде підійматися у переговорах Заходу і РФ, це буде темою для обговорення в частині прав людини й стану демократії у Росії (в Раді Європи, в ПАРЄ) — але не більше...", — стверджує експерт.

За його словами, зараз спостерігається виразне охолодження Заходу до цієї теми. Адже вона, вважає фахівець, не пріоритетна для відносин Захід-Росія.

"Є інші питання, пов'язані з внутрішніми процесами в РФ (згортання свобод, перегляд законодавства, поразка в правах при голосуванні, голосування на Донбасі, Крим), які будуть цікавити Захід більше, ніж кейс Навального. Втім, інтерес до нього у преси є, він дає певні приводи для хайпу, а тому залишатиметься в якомусь інформаційному просторі. Але не буде основним фокусом у суперечностях між Заходом і РФ", — прогнозує Віталій Кулик.

"Заходу потрібно освіжити політичну пам'ять, щоб він жахнувся"

Політичний експерт Світлана Кушнір жартує про те, що Навальний "воскрес" в інформпросторі досить вчасно.

"У РФ зараз підготовка до осінніх виборів до Держдуми. І, можливо, слово борця з режимом №1 почують росіяни, втомлені від гегемонії "Єдиної Росії", — коментує експерт. — Втім, ці пасажі куди більш націлені на зовнішніх акторів. І давайте не забувати, що першим в'язнем Кремля, який став прикладом для науки всім іншим, був-таки Ходорковський. Так, його не труїли, але за його долею, як і за долею Навального, теж стежили закордонні ЗМІ, уряди й міжнародні правозахисники".

До того ж, зазначає Світлана Кушнір, на тлі відходу США з Афганістану, жахливого нехтування прав людини у країні, де переміг "Талібан", саме час нагадати про стан справ із правами людини (а тим більше засудженої, в тому числі з політичних мотивів), щоб колективний Захід ще раз освіжив пам'ять і жахнувся.

"Але якщо ми згадаємо, що відправленого Навального вивозили з Росії під прикриттям посла ФРН у РФ, що лікувався він в німецькій клініці Шаріте, то... Втім, на тлі потепління відносин РФ і Німеччини (швидкий запуск "Північного потоку-2"), ставлення європейців до російської опозиції й до Навального зокрема, явно ослабло, — вважає Світлана Кушнір. — А весь галас з приводу Навального рік тому — це був зручний важіль впливу на владу РФ, загрози введення санкцій, загострення відносин із Великобританією, яка ще пам'ятала про Скрипалів і "Новачок". Коли ж домовилися у кулуарах, то й історична місія отруєння Навального відійшла на десятий план. Ну, а Олексію можемо побажати лише міцного здоров'я. І будемо чекати нових відкритих листів від нього з викриттям режиму Путіна".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому у Путіна не дають гарантій про те, що Навальний залишиться в живих до закінчення його тюремного терміну. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як в Російській Федерації займаються гоніннями на прихильників Навального.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини