Головна Новини Світ Пiвденна Америка Союзник Росії заявив про готовність військового втручання у сусідню країну
commentss НОВИНИ Всі новини

Союзник Росії заявив про готовність військового втручання у сусідню країну

Венесуела заявляє про територіальні претензії та вказує на можливий військовий конфлікт у боротьбі проти "імперіалізму".

4 грудня 2023, 11:10 comments4869
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Уряд Венесуели на чолі з Ніколосам Мадуро, який бореться з економічною кризою організував референдум щодо приєднання частини територій сусідньої країни — Гаяни до Венесуели. Спірною територією виявився регіон Ессекіб з густим лісом, який охоплює близько двох третин території Гаяни.

Союзник Росії заявив про готовність військового втручання у сусідню країну

Ніколас Мадуро висловлює територіальні претензії Венесуели до Гаяни. Фото з відкритих джерел

Венесуела вже давно претендує на ці території та вказує, що в часи іспанського колоніалізму ці землі були у їх складі. Сам Мадуро відкидає міжнародне рішення 1899 року, яке визначило кордони Гаяни. А суперечка отримала нове життя, коли у регіоні Ессекіб, що належить Гаяні були виявлені поклади нафти.

Як наслідок Мадуро провів референдум з закликом приєднати частину Гаяни до Венесуели вказуючи на "антиімперіалістичні" цілі та історичні права Венесуели. Подібні наративи використав і міністр оборони Венесуели Лопес, який вказав, що для "боротьби" з імперіалізмом його війська готові втрутитись до Гаяни.

Референдум відбувся 3 грудня і за даними уряду Венесуели 95% підтримали територіальні претензії до Гаяни. Гаяна розцінила такий крок як спробу анексії та вказала, що це "екзистенційна" загроза для країни.

У Гаяні проживає приблизно 800 тис. осіб. Країна мала високий рівень бідності, однак зазнала швидких змін після відкриття нафтових запасів біля узбережжя регіону Ессекіб в 2015 році. За оцінками Світового банку, валовий внутрішній продукт Гаяни на людину у 2020 році становив 6,8 тис. доларів, за два роки він зріс до майже до 19 тисяч.

Венесуела, яка перебуває під санкціями через діяльність Мадуро, який більшістю країнами визнаний нелегітимним президентом, зміцнює свої політичні та економічні зв'язки з Росією та її союзниками. Російська компанія "Роснефть" вкладає у видобуток нафти у Венесуелі мільярди доларів, а уряд Мадуро є одним з найбільших покупців військової техніки в Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров для покращення відносин з Південною Америкою відвідав Бразилію, Венесуелу, Нікарагуа та Кубу.

Також "Коментарі" писали, що Росія готується влаштувати чергову війну, щоб відвернути увагу від України. В ISW назвали країну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини