Головна Новини Світ Європа Росія готується влаштувати чергову війну: ISW назвали країну
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія готується влаштувати чергову війну: ISW назвали країну

Росія може провести нову "гібридну війну" в європейській країні, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні.

4 грудня 2023, 10:22
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова щодо Молдови могли стати сигналом для відновлення процесів дестабілізації в країні та початку "гібридної війни". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на звіт Інститут вивчення війни.

Росія готується влаштувати чергову війну: ISW назвали країну

Лідерка Гагаузії Євгенія Гуцул. Фото з відкритих джерел

Сергій Лавров під час виступу на саміті ОБСЄ назвав Молдову "наступною жертвою" у протистоянні Росії та Заходу. У Молдові відреагували на такі слова та вказали, що це "частина ворожих дій" Кремля.

Однак, ймовірно, такі заяви Лаврова могли спровокувати до активних дій проросійських представників у Молдові. ISW зазначили, що лідерка Гагаузії Євгенія Гуцул звинуватила Молдову у блокуванні газу для регіону. Гуцул стверджує, що Молдова ігнорує заклики жителів Гагаузії забезпечити їх дешевим турецьким газом. Однак керівник компанії "Молдовагаз" Вадим Чебан пояснює, що вони не мають змоги блокувати постачання газу на кордоні з Гагаузією.

"Росія провела ймовірну кампанію з дестабілізації Молдови на початку 2023 року, і Росія може спробувати відновити ці зусилля, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від війни в Україні", — роблять підсумки аналітики ISW.

Слід зазначити, що президентка Молдови Майя Санду відхилила прохання Гуцул обійняти посаду в Кабміні, адже Євгенія Гуцул входить до нещодавно забороненої партії Молдови "Шор". Саме ця партія організовувала проросійські протести, а деякі її члени мали спроби вербувати молдавських добровольців для війни в Україні на боці РФ.

Гагаузія – це автономна територія у Молдові, де понад 50% населення складають гагаузи. Попри те, що в регіоні є три офіційні мови, однак у суспільстві та освітній сфері перевагу має російська мова.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Гагаузія розглядає можливість проголосити незалежність від Молдови.

Також "Коментарі" писали, що у Молдові назвали крайній термін вступу до ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини