Головна Новини Світ Пiвденна Америка Золота лихоманка біля Амазонки: чому влада Бразилії залишається осторонь проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Золота лихоманка біля Амазонки: чому влада Бразилії залишається осторонь проблеми

Проблема з незаконним видобутком золота триває, бо влада не може вирішити, хто ж відповідальний

26 листопада 2021, 11:33
Поділіться публікацією:

Сотні днопоглиблювальних плотів, якими керують нелегальні шахтарі, зібралися на річці Мадейра, головній притоці Амазонки, у пошуках золота. Про це повідомляє Reuters.

Золота лихоманка біля Амазонки: чому влада Бразилії залишається осторонь проблеми

Днопоглиблювальні плоти, якими керують нелегальні шахтарі, які зібралися в пошуках золота на Мадейрі - Reuters

Флотилія плотів, оснащених насосами, пришвартована в ряди, які  простягаються через величезну Мадейру. Шлейфи вихлопних газів вказують на те, що вони пилососять русло річки в пошуках золота.

"Ми нарахували щонайменше 300 плотів. Вони були там щонайменше два тижні, і уряд нічого не зробив", — сказав активіст Greenpeace Brazil Деніклі Агіяр.

Золота лихоманка, викликана чутками про те, що біля Амазонки хтось знайшов золото, почалася, коли світові лідери на початку листопада зібралися на кліматичній конференції ООН у Глазго, де Бразилія пообіцяла, що посилить захист тропічних лісів Амазонки.

Однак ультраправий президент Жаір Болсонару послабив охорону навколишнього середовища з моменту вступу на посаду в 2019 році, закриваючи очі на вторгнення нелегальних лісорубів, скотарів і золотодобувачів на охоронювані громадські землі та землі корінного населення.

Прес-секретар бразильського агентства з охорони навколишнього середовища Ібама сказав, що незаконне днопоглиблення на річці Мадейра є відповідальністю не федерального уряду, а штату Амазонас і його екологічного агентства IPAAM.

У заяві IPAAM сказано, що плоти, які стоять на якорі на річці, перебувають під федеральною юрисдикцією, тому Національне гірничодобувне агентство (ANM) відповідає за ліцензування, а федеральна поліція повинна з’ясувати, чи були вчинені якісь злочини. Річковий рух і забруднення були зоною ВМС, повідомляє IPAAM.

ANM заявила, що це не входить до їх компетенції, оскільки вони лише наглядають за легальним видобутком корисних копалин, тоді як злочинна діяльність є справою поліції та судів.

Федеральна поліція заявила, що шукає найкращий спосіб впоратися з проблемою та запобігти екологічній шкоді.

"Це безкоштовно для всіх. Жоден з органів влади нічого не робить, щоб зупинити незаконний видобуток, який став епідемією в Амазонії", — сказав Агіяр з Greenpeace Brazil.

Як повідомляли раніше "Коментарі", учені Вилокобританії з'ясували, як зі старої техніки та електроніки можна видобувати золото. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини