Головна Новини Світ Туреччина Чи розпочне Туреччина війну проти Ізраїлю: нові заяви Ердогана викликали серйозну кризу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи розпочне Туреччина війну проти Ізраїлю: нові заяви Ердогана викликали серйозну кризу

Президент Туреччини також виступив із критикою Заходу

29 жовтня 2023, 22:10
Поділіться публікацією:

Остання антиізраїльська промова  лідера Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана викликала  нову дипломатичну кризу між двома державами. Ізраїль, відповідаючи  на це, вирішив  відкликати з Туреччини  присутніх там дипломатів.

Чи розпочне Туреччина війну проти Ізраїлю: нові заяви Ердогана викликали серйозну кризу

Ердоган під час виступу на мітингу у Стамбулі (фото з відкритих джерел)

Про це повідомив  очільник  ізраїльського міністерства закордонних справ  Елі Коен, пише Euronews. Як  він стверджує,  цей крок зробили  для подальшої "переоцінки" двосторонніх відносин.

Президент Туреччини,  виступаючи на  пропалестинському мітингу в місті  Стамбул, сказав, що не вважає ХАМАС терористами, а також назвав Ізраїль окупантом. "Ізраїль вже 22 дні відкрито скоює військові злочини, але західні лідери не можуть навіть закликати Ізраїль до припинення вогню", — зазначив він.  

Представники турецької  агенції Anadolu повідомляють, що   дипломатів з Ізраїлю в країні  нема. Зазначають, що вони вилетіли з  країн  на  минулому  тижні, а відповідну ноту  турецьке  МЗС отримало 18 жовтня. "Важко зрозуміти, кому Коен наказав повернутися", — заявляє   інформатор видання.

При цьому, військовий оглядач Олександр Коваленко, даючи коментар  різким заявам Ердогана, прогнозує можливий розвиток подій на Близькому Сході. Він задається  питанням, чи  може влада Туреччини  втрутитись в цей  конфлікт.

"Ердоган своїм жорстким виступом актуалізував питання про зовсім несподівану сторону конфлікту. Невже Туреччина справді може силовим способом втрутитися в контртерористичну операцію Ізраїлю, перетворивши її на повноцінну війну?", — говорить він.

Олександр  Коваленко продовжив, що в заявах Ердогана можна побачити швидше  політичний популізм, ніж реальну готовність лідера Туреччини "оголювати ятагани". "Ось тільки цей популізм, якщо і допоможе самому Ердогану утримати позиції ще на один термін, то для самої Туреччини навряд чи обіцяє зовнішньополітичний добробут", — підсумував військовий експерт.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Іран надіслав критичні попередження для США та Ізраїлю.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини