Головна Новини Світ Туреччина Чи визначилася Туреччина зі своєю позицією щодо війни в Україні – яку гру веде Ердоган
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи визначилася Туреччина зі своєю позицією щодо війни в Україні – яку гру веде Ердоган

Ідеальним варіантом для Туреччини було б збереження довоєнного статус-кво з помірним послабленням РФ, перш за все, у військовому та військово-морському значенні

21 лютого 2023, 21:27 comments1200
Поділіться публікацією:

Як за майже рік повномасштабної російсько-української війни проявила себе Туреччина? Що можна сказати про турецько-українські, турецько-російські відносини? Як вони можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи визначилася Туреччина зі своєю позицією щодо війни в Україні – яку гру веде Ердоган

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

У питанні деокупації Чорного моря хотілося б бачити чіткішу підтримку з боку Туреччини

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук Євгенія Габер розповіла, що є три основні моменти, ключові для розуміння політики Туреччини щодо російської агресії проти України.

Пункт перший – національні інтереси, безпекові інтереси Туреччини потребують максимальної підтримки України. У тому числі військової.

"Контрольоване, помірне ослаблення Росії в регіоні відповідає інтересам Туреччини. Це стосується можливості деокупації Чорного моря, ослаблення позицій РФ у Сирії, на Південному Кавказі, у Центральній Азії та інших регіонах, де росіяни та турки підтримують протиборчі сторони. Мова, наголошую, не про розпад Росії, не про її максимальне ослаблення, а саме – про помірне. Радикальніші сценарії для Туреччини є небажаними. Існує загроза, що це може призвести до повного переформатування балансу сил у регіоні. Умовно кажучи, якщо РФ надто ослабне в Сирії, там може зміцнитись Іран, що не відповідає інтересам Туреччини. Якщо надто послабити РФ у Чорноморському регіоні чи Середземному морі – може збільшитися присутність там США та низки інших країн НАТО (що також часто розглядається Туреччиною як загроза нацбезпеці, хоч вона сама є частиною Альянсу)", – пояснює експерт.

Тому, продовжує вона, ідеальним варіантом для Туреччини було б збереження довоєнного статус-кво з помірним послабленням РФ, насамперед, у військовому та військово-морському значенні. Виходячи з цього, Туреччина підтримує Україну, виступає за нашу територіальну цілісність – без жодних компромісів щодо окупованих територій, наголошує Євгенія Габер.

Пункт другий – економічний інтерес. Суть у тому, що співпраця з ослабленою РФ на умовах Туреччини (як зараз) приносить останній не просто вигоду, а й подвійну вигоду.

"Саме тому Туреччина нарощує обсяги торгівлі з РФ (за рік у два рази виріс товарообіг), не приєднується до санкцій. Продовжуються спільні проекти, особливо в енергетичній сфері. Але при цьому Туреччина намагається зберегти торговельно-економічні відносини з європейськими країнами та США. Баланс все одно на користь європейського ринку", – наголошує аналітик.

За її словами, під час нещодавньої зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств США та Туреччини порушувалося питання ймовірного порушення офіційною Анкарою санкційного режиму проти РФ. Акценти робляться також на торгівлі товарами подвійного призначення, які можна використовувати у виробництві військового устаткування російським ВПК.

"Голова турецького МЗС Мевлют Чавушоглу категорично заявив, що його країна не бере участі в обході санкцій. А товарообіг, що різко виріс, нібито пояснюється закупівлею російського газу. Щоправда, незрозуміло, коли саме Туреччина розрахується за цей газ. За різними джерелами їй вдалося домовитися з РФ про відстрочення цих платежів. Але як довго? У будь-якому випадку, економічна співпраця з РФ є вкрай важливою для Туреччини, яка при цьому не хоче втрачати відповідні зв'язки із Заходом", – констатує Євгенія Габер.

Пункт третій політичний. Росія, зазначає експерт, зуміла стати частиною внутрішньополітичного дискурсу в Туреччині, де досить сильні антизахідні настрої.

"Часто це євразійські настрої, ідея про необхідність насамперед співпраці з іншими регіональними державами, у тому числі — з Росією. Тому в ракурсі інформаційної політики може здатись, що Туреччина повністю підтримує РФ. Ключові турецькі ЗМІ ніколи не критикують її. Йде або нейтральна подача фактажу в ракурсі російсько-української війни, або відверто проросійські наративи, звучать нескінченні заклики до миру та переговорів із російською стороною", – наголошує Євгенія Габер.

Але якщо дивитися не на риторику та інформаційну політику (яка насамперед вирішує поточні внутрішньополітичні завдання нинішньої влади), а на конкретні кроки Туреччини щодо підтримки України, то ми побачимо, зазначає експерт, що не все так погано:

– Туреччина відверто, на всіх майданчиках, підтримує територіальну цілісність України у межах 1991 року (та відповідні резолюції ООН);

– Туреччина продовжує постачати нам озброєння (причому не лише безпілотники, а й дещо, що не надто афішується);

– є певна гуманітарна підтримка, конкретні результати з точкових питань як та сама "зернова угода" або обмін полоненими.

"При цьому Росія фактично заблокувала "зерновий коридор" — і час говорити про деокупацію Чорного моря. Тут хотілося б бачити чіткішу підтримку з боку Туреччини, її готовність не мінімізувати негативні наслідки російської агресії, а вирішувати ключову проблему, якою є нинішній російський режим, – вважає Євгенія Габер. – Однак у Туреччині є стурбованість з приводу того, що РФ може застосувати ядерну зброю. Є побоювання, що Кремль може використати свої важелі впливу всередині Туреччини, щоб не дозволити ситуації розвиватися у незручному для себе ключі. Наприклад, зробити чергову дестабілізацію в Сирії, викликавши наплив сирійських біженців; підкинути проблем із будівництвом АЕС "Аккую"; згорнути економічні відносини. Ці виклики змушують офіційну Анкару дотримуватися обережної позиції щодо "російського питання". Існує невизначеність з приводу того, хто може в РФ прийти до влади у разі відходу (тим чи іншим чином) Путіна. Чи не виявляться це шалені радикали. Чи не розпадеться Росія? Все це стримує Туреччину від жорсткішої реакції на дії РФ в Україні. При тому, що Туреччину можна зарахувати до проукраїнських держав. Але з мінімальним проявом цієї самої позиції, з бажанням зберегти відносини з РФ".

Аналітик припускає, що подальша позиція Туреччини залежить від двох основних чинників. По-перше – як закінчиться російсько-українська війна чи в якому форматі триватиме. По-друге – результати виборів у Туреччині (парламентських та президентських), які, якщо їх не перенесуть, намічено на травень цього року.

"За першим пунктом – чим слабшою буде РФ, чим більше шансів України на повну перемогу, тим легше нам буде заручитися більшою підтримкою Туреччини. Де міцніє розуміння, що слабка Росія значно вигідніша, ніж нинішня – агресивна, – пояснює Євгенія Габер. – За другим моментом – з того, що я чую, спілкуючись із турецькими експертами та аналітиками, опозиція там займає чітку проукраїнську позицію. Вона має набагато менше бажання співпрацювати з РФ, ніж у нинішньої влади. Особливо на рівні так званої "лідерської дипломатії", коли є прямий і досить добрий контакт між Ердоганом та Путіним. Це не означає, що якщо опозиція переможе, вона одразу приєднається до антиросійських санкцій. Але буде набагато більше політики Туреччини в спільному руслі – НАТО і ЄС. Плюс – продовжиться підтримка України за всіма тими напрямками, що зараз відбудеться спроба знизити залежність Туреччини від РФ в енергетичній та економічній сфері".

Залежно від того, якою буде динаміка на полі бою в Україні та чим закінчаться вибори в Туреччині, ми побачимо більш чітку позицію Анкари щодо готовності йти з Україною до переможного кінця – поразки РФ у цій війні, резюмує аналітик.

Туреччина, з одного боку, допомагає Україні, а з іншого – продовжує постачати Росії товари, які можуть бути використані для ВПК

Політичний експерт Денис Гороховський розмірковує так:

"Позиція офіційного Стамбула в контексті російсько-української війни є максимально прагматичною, але сумнівною з погляду дипломатії та моральних норм. Туреччина намагається отримати максимальну вигоду із ситуації, причому це стосується як політичних дивідендів, так і фінансового аспекту".

Спочатку, нагадує експерт, турецький лідер Реджеп Ердоган намагався зробити свою країну тим миротворцем, який здатний привести воюючі сторони до компромісу. Однак це в нього не вийшло.

"Незважаючи на те, що турецька влада продовжує активно контактувати і з Україною, і з країною-агресором, через рік можна вже констатувати, що стати країною-миротворцем Туреччині не вдалося", – зазначає Денис Гороховський.

У той же час, продовжує він, турецький прагматизм на практиці означає лише те, що Туреччина, з одного боку, допомагає Україні (у тому числі "Байрактарами", які свого часу відіграли значну роль у звільненні окупованих територій), а з іншого – продовжує постачати Росії товари, зокрема, які можна використовувати для ВПК.

"Звичайно, це не залишається непоміченим, – наголошує експерт. – До чого приведе така стратегія у довгостроковій перспективі сказати складно, але вже можна прогнозувати, що незалежно від результату війни турецька влада згодом акцентуватиме увагу на своїй допомозі стороні-переможцю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — послання Путіна до Федеральних зборів: кому і що спробував довести диктатор.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини