Головна Новини Світ Туреччина Чи втрутиться Туреччина у ситуацію на Близькому Сході: як розуміти заяви Ердогана
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи втрутиться Туреччина у ситуацію на Близькому Сході: як розуміти заяви Ердогана

Найгіршого сценарію в ситуації на Близькому Сході ще можна уникнути

31 жовтня 2023, 07:50
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що Ізраїль поки що не наважується на масштабну наземну операцію в Секторі Газа, конфлікт все-таки може набути глобальних рис і стати регіональним, побоюються на Заході. Чого тільки варті нещодавні заяви президента Туреччини Реджепа Ердогана, який прямо натякає на те, що Анкара може вступити у війну на боці Палестини. Зокрема, екс-радник Пентагону полковник Дуглас Макгрегор також вважає, що Туреччина може розпочати палестино-ізраїльську війну на боці бойовиків ХАМАС. Про що говорять заяви Ердогана? Турецький президент блефує чи справді погрожує серйозними наслідками? Видання "Коментарі" розбиралося у темі, вивчивши думки експертів.

Чи втрутиться Туреччина у ситуацію на Близькому Сході: як розуміти заяви Ердогана

Реджеп Тайіп Ердоган. Фото: із відкритих джерел

У промові Ердогана проглядається скоріше політичний популізм

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко заявив, що, коли обговорюється питання про конфлікт на Близькому Сході, то насамперед йдеться про те, що до протистояння можуть приєднатися Іран, Хезбола. Ердоган своєю заявою підвищив ставки, натякнувши, що Туреччина також може вступити в гру.

"Реджем Ердоган і очолювана ним Партія справедливості та розвитку (ПСР) є прихильниками ісламського консерватизму і навіть більше, багато в чому зневажають ідеї Кемалізму, зокрема секуляризм. Тобто ставка ПСР та самого Ердогана робиться на консервативний, релігійний", – зазначає експерт.

За його словами, Ердогану представилася можливість поєднати консервативне суспільство Туреччини, підвищивши свою електоральну стабільність, скориставшись як би це цинічно не прозвучало, але трендовою інформаційною хвилею на Секторі Газа.

Немає гарантій, що Туреччина готова фізично чи військово допомогти ХАМАСу

Експерт Центру громадянських свобод, сходознавець В'ячеслав Лихачов у коментарі для загальнонаціонального телемарафону заявив, що Ердоган ніби зачищає поле від усіх конкурентів на використання пропалестинського популізму в турецькому суспільстві. Це означає, що він як завжди намагається грати у виразника сподівань народу, захисника мусульман, справедливості, як її розуміють у мусульманському світі.

За його словами, турецького лідера стримують чинники, що можуть привезти до значної ескалації. Однак немає впевненості у тому, що Туреччина готова фізично направити своїх військових на підтримку ХАМАСу.

"І Саудівська Аравія, Єгипет, Туреччина змагаються за те, хто ефективніше захищатиме палестинців. Але в тому сенсі, що на дипломатичному рівні вони працюють на запобігання саме розширенню конфлікту", – зазначив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – від чого залежатимуть події на фронті: яке завдання намагаються виконати Україна та РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини