Головна Новини Світ Туреччина Контакти ПВК "Вагнер" та Туреччини: про що говорить новий "злив" – на що він може вплинути
commentss НОВИНИ Всі новини

Контакти ПВК "Вагнер" та Туреччини: про що говорить новий "злив" – на що він може вплинути

Інформація стала резонансною, але досі вона не має жодного підтвердження

13 квітня 2023, 14:54 comments2083
Поділіться публікацією:

У мережі з'явився звіт американських розвідслужб, з якого випливає, що представники ПВК "Вагнера" нібито зустрічалися з турецькими контактами ще на початку лютого з метою "придбати озброєння та оснащення в Туреччині", які потім могли б використати найманці, що воюють проти українських військ. Крім того, є дані, що найманці збиралися використовувати частину закуплених у Туреччині озброєнь у Малі, де ПВК "Вагнер" має свої інтереси. Про що говорить поява подібних даних практично за місяць до виборів у Туреччині? Чи може це якось вплинути як на вибори, так і на відносини Туреччини із союзниками щодо НАТО? Кому вигідні подібні "зливи", які не мають офіційного підтвердження? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Контакти ПВК "Вагнер" та Туреччини: про що говорить новий "злив" – на що він може вплинути

Вагнерівці. Фото: з відкритих джерел

Черговий "злив" – це інформаційна операція сил, ворожих і Україні, і Туреччині

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини кандидат політичних наук Євгенія Габер розмірковує так:

"Ця інформація справді не має жодного підтвердження. Я схильна припускати, що ми маємо справу з інформаційним вкиданням, яке має дві мети. Перша – підрив довіри союзників по НАТО до Туреччини. Друга – створення додаткових труднощів у турецько-українських відносинах. Адже очевидно, що підтвердившись така інформація, це викликало б хвилю обурення в українському суспільстві".

За словами аналітика, немає жодних причин вважати, що озвучені факти мали місце. Навіть якщо теоретично порахувати, що подібне могло бути, то вагнерівці виходили на якісь турецькі компанії, підбиваючи ті до нелегальної торгівлі зброєю. Але точно не на офіційну Анкару, не на турецьку владу.

"І це вже лежить у площині кримінальних справ, а не політичної чи дипломатичної, – пояснює Євгенія Габер. – Те, що така інформація з'являється напередодні турецьких виборів та українського контрнаступу, на тлі маси інших "зливів", виглядає як чергова інформаційна операція сил, ворожих явно і Україні, і Туреччині".

Ми побачили попередження турецьким бізнесменам та політикам, що вони під контролем американських спецслужб

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко нагадує, що стався витік секретних даних не лише щодо Туреччини, а й по багатьох інших країнах.

"Десь у структурах Пентагону дуже "потекло". Тому немає підстав говорити про якийсь цілеспрямований витік даних саме по Туреччині, та ще й з метою вплинути на результати виборів там. Поки що це не схоже на "злив" з конкретною метою. А ось факт публікації такої інформації є важливим, – вважає експерт. – Це попередження турецьким бізнесменам і політикам, що вони під контролем американських спецслужб, коли йдеться про торгівлю зброєю та інші питання міжнародної безпеки".

На думку Володимира Фесенка, на вибори у Туреччині це не вплине.

"По-перше, – пояснює він, – в опублікованій інформації йшлося про наміри, а не про укладену та реалізовану угоду. Якби угода відбулася, тоді це був би реальний скандал з великими негативними наслідками (але не катастрофічними) для відносин між США та Туреччиною. Якби до операції був причетний президент Ердоган, тоді для нього це стало б певною (хоча й не критичною) проблемою. По-друге, на результати виборів у більшості країн світу вирішальним чином впливає внутрішньополітична та соціально-економічна ситуація, а не такі досить дрібні скандали. Для турецького обивателя, який за місяць голосуватиме на виборах, цей скандал навряд чи буде значним мотивом для голосування".

Для союзників Туреччини по НАТО, особливо для США, контроль за торгівлею зброєю (і не лише) між Туреччиною та Росією є важливою темою, наголошує Володимир Фесенко. Що й підтверджує згаданий "злив". Значить, констатує експерт, американці "засікли" факт таких переговорів і, можливо, "припинили" можливість подібної угоди. Гірше було б, якби про таку угоду ми дізналися про постфактум, упевнений політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — звідки Угорщина має таку приязнь до Росії – чи є в ЄС реальні важелі на це вплинути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини