Головна Новини Світ Туреччина Туреччина йде в БРІКС: що за цим стоїть і які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Туреччина йде в БРІКС: що за цим стоїть і які будуть наслідки

Доєднання Туреччини до БРІКСу серйозно посилить даний союз

3 вересня 2024, 09:25 comments2992
Поділіться публікацією:

Туреччина подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через відсутність прогресу у спробі приєднатися до ЄС. За даними джерел, Туреччина офіційно попросила приєднатися до групи країн БРІКС, що розвиваються, оскільки прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників. Про це йдеться у статті Bloomberg із посиланням на анонімні джерела. А, що насправді може ховатися за таким кроком Ердогана, враховуючи, що Туреччина член НАТО? Видання "Коментарі" з цими питанням звернулося до експертів.

Туреччина йде в БРІКС: що за цим стоїть і які будуть наслідки

Реджеп Тайіп Ердоган. Фото: із відкритих джерел

Заявка Туреччини до БРІКС – це не лише про Анкару

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок так прокоментував ситуацію:

"Щодо заявки Туреччини на входження в БРІКС, то про це говорили досить давно. Як кажуть і якби я так сказав, що воно одне до одного підтягує. Ердоган – це ж не про демократію. Якщо говорити про БРІКС, то це не є союзом якихось демократичних країн. Це країни, які в абсолютній більшості схильні до автокритичного методу управління державами і ухвалення доволі різких авторитарних рішень. Звісно мені можна заперечити, що там є ПАР, Індія. Але для цих країн цінності, як на мене, є не в пріоритеті, а швидше цими країнами керує державний прагматизм, цинізм і їм байдуже, для прикладу, що Путін вбиває українців, вони нарощують співпрацю з ним. Цього замовчувати не можна. Я чую дискусію, що нічого страшного в цьому немає, адже кожній державі треба про себе якось дбати. Якщо притримуватися такого підходу, то це все закінчиться погано для всіх. Бо, коли ви є спонсором державного тероризму і світ на це дивиться байдуже, то це погано закінчиться для всіх". 

Що стосується Туреччини, то Валерій Клочок говорить, що вона завжди була диктаторською, автократичною державою за часів Ердогана. Її нарощування співпраці з Росією очевидно видно всім. 

"Так, ми багато говоримо про те, що Туреччина по-іншому не може вибудувати свої відносини і так далі, у неї є дуже специфічна історія членства в НАТО. Турки прагнуть до ЄС, але зовсім не хочуть виконувати директиви ЄС. Проте Європейський Союз – це не про диктатуру. Це про європейський, цивілізований світ. Тому природно, що Туреччина тяжіє до клубу країн тоталітарного, диктаторського, автократичного гатунку. Тому що, якщо брати, хто утворював країни в БРІКС – це Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка. І сьогодні до них доєднались Об'єднані Арабські Емірати, Іран. Це зовсім не про демократію. І доєднання Туреччини до БРІКСу – в тому числі і небезпечно іншим моментом, тому що це дуже серйозно посилює даний союз в економічному плані, розширює його у номінальному кількісному значенні населення цих країн. І це створює серйозну противагу клубу, який був покликаний все-таки об'єднувати різні цінності з ухилом демократичного світу. Маю на увазі Велику двадцятку. Але як ми бачимо Росія починає вимивати країни автократичні диктаторські саме в цей союз. Росія це робить разом із Китаєм", – зауважив експерт. 

На його думку, заявка Ердогана до БРІКСу очікувана. Проте це сигнал для всіх керівників західного світу, но наразі створюється новий центр тяжіння економіки світу до Центральної Азії.

"Азійський вектор зараз активно набирає обертів. Тому заявка Туреччини до БРІКС – це не лише про Анкару – це зовсім інший вимір", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Вступ Туреччини до БРІКС – серйозний крок, який може вплинути на динаміку міжнародних відносин

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко зазначила, що інтерес Ердогана у вступі до БРІКС може одночасно мати цілий ряд підґрунть. Вступ до БРІКС може бути стратегічним ходом Туреччини з метою диверсифікації зовнішньополітичних та економічних відносин та щоб зменшити залежність від Заходу, оскільки ЄС не поспішає приймати Туреччину до своїх лав, а БРІКС пропонує нові можливості для співробітництва та розвитку. Тому вступ до БРІКС може бути спробою тиску на ЄС, щоб змусити його переглянути свою позицію. Ердоган таким чином показує, що Туреччина має й інші варіанти розвитку.

"БРІКС – це впливова група, і членство у ній може підвищити геополітичний вплив Туреччини на світовій арені, адже країна прагне зайняти активнішу роль у міжнародних справах. Варто пам’ятати, що БРІКС – це група економік, що швидко розвиваються, і членство в ній може відкрити нові можливості для торгівлі та інвестицій. Туреччина останніми роками виражає все більше невдоволення політикою Заходу щодо багатьох питань, включно з підтримкою курдів та критикою її внутрішньої політики. БРІКС може розглядатися як альтернативний блок, де Туреччина зможе знайти більшого розуміння її позиції", – зазначила експерт.

Вона продовжує, вступ до БРІКС може зміцнити і без того тісні відносини Туреччини з РФ. Це особливо актуально в умовах напруженої міжнародної обстановки, де Туреччина має стратегічні інтереси у питанні співпраці з РФ. Досить ймовірно, що, приймаючи таке рішення, Туреччина прагне знайти нових союзників, щоб зміцнити свої позиції в регіоні та зменшити залежність від НАТО.

"Незважаючи на те, що Туреччина є членом НАТО, її вступ до БРІКС не обов'язково означає відмову від своїх зобов'язань перед альянсом. Це швидше спроба збільшити свій вплив на світовій арені та диверсифікувати зовнішні відносини. Однак вступ до БРІКС може створити враження розколу в лавах НАТО, особливо в умовах зростаючої напруженості з РФ. Деякі члени альянсу можуть сприйняти це як крок Туреччини до зближення з Росією та послаблення НАТО. США як ключовий партнер Туреччини в НАТО можуть висловити стурбованість щодо цієї ситуації, особливо якщо Туреччина активно співпрацюватиме з РФ в рамках цього блоку. Вступ Туреччини до БРІКС може створити нові ризики для безпеки НАТО. Наприклад, Туреччина може опинитися в ситуації, коли її інтереси в БРІКС суперечитимуть інтересам НАТО, і буде змушена робити вибір. З іншого боку, цей вступ може сприяти зміцненню впливу НАТО в регіоні, оскільки Туреччина може діяти як "місток" між Заходом та Сходом та використовувати членство в БРІКС для просування інтересів НАТО в цьому блоці", – прокоментувала Єва Антоненко.

У будь-якому випадку, підсумовує експерт, вступ Туреччини до БРІКС – серйозний крок, який може вплинути на динаміку міжнародних відносин. Загалом наслідки вступу Туреччини до БРІКС для НАТО залежатимуть від того, як Туреччина реалізовуватиме свою нову стратегію та як НАТО відреагує на ці дії. Важливим фактором буде ставлення Туреччини до Росії та її готовність співпрацювати з нею в рамках БРІКС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ відреагували на вступ Туреччини до БРІКС: чекають на черги з охочих.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини