Головна Новини Світ Туреччина У Туреччині масові протести після міських виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

У Туреччині масові протести після міських виборів

Турецька влада анулювала результати виборів мера міста Ван, де переміг етнічний курд.

3 квітня 2024, 13:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Турецька влада заборонила новообраному меру від прокурдської Партії народної рівності та демократії (DEM) зайняти свою посаду. Замість цього було оголошено повторне голосування у місті Ван. Такі дії обурили місцевих турків, які вийшли на протести.

У Туреччині масові протести після міських виборів

Протестувальники в Туреччині. Фото з відкритих джерел

Після підсумків голосування кандидат від партії DEM Абдулла Зейдан отримав 55,5% голосів, тоді як його найближчий конкурент Абдулагата Арваса від провладної партії Ердона зміг зібрати 27,2% голосів підтримки. 

Попри такий результат, виявилось, що Міністерство юстиції за п'ять хвилин до завершення робочого дня та за два дні до голосування заборонило етнічному курду Абдуллі Зейдану брати участь у виборах.

Таким чином перемогу на виборах збирались віддати представнику провладної сили. Однак згодом оголосили, що буду проведено переголосування, ймовірно, за яким представника курдів Абдуллу Зейдана одразу не допустять до участі в виборах.

"Це неправильне рішення має бути негайно скасовано", — відреагували у партії DEM.

А колишній лідер прокурдської партії Селахаттін Демірташ закликав продемократичні партії Туреччини виступити проти "цього незаконного дійства". Натомість член провладної партії Омер Челік заявив, що уряд не втручається у вибори, а рішення приймав суд.

Через анулювання результатів виборів сотні мешканців міста Ван вийшли на протести та палили шини. Поліція проти них застосовує водомети та намагається розігнати протестуючих.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про ймовірного наступника президента Туреччини Реджепа Ердогана. Це популярний бізнесмен, чиє прізвище відоме в Україні.

Також "Коментарі" писали про те, що ера Реджепа Ердогана в Туреччині добігає кінця.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини