Головна Новини Світ США Американські санкції проти Росії: чи готовий Байден до жорстких заходів
commentss НОВИНИ Всі новини

Американські санкції проти Росії: чи готовий Байден до жорстких заходів

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що санкції проти РФ будуть розширюватися

18 березня 2021, 04:54
Поділіться публікацією:

США ввели проти РФ нові санкції через Навального. Сполучені Штати Америки прийняли рішення ввести ряд нових санкцій відносно Російської Федерації через отруєння опозиційного політика Олексія Навального. Також планують ввести за втручання в свої вибори. Про що говорять ці тенденції — і чи будуть вони триватимуть?

Американські санкції проти Росії: чи готовий Байден до жорстких заходів

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Аналітик Фонду демократичні ініціативи Петро Бурковський вважає, що якщо говорити про нові американські санкції в принципі, варто звернути увагу на нещодавню статтю Стівена Пайфера.

"Колишній дипломат і посол в Україні закликає адміністрацію Байдена виробити певні принципи санкцій політики щодо Росії, оскільки їх колишнє застосування мало обмежений ефект. Зокрема, Пайфер закликає накладати санкції для попередження небажаноъ або ворожої поведінки Росії щодо інтересів США. Тобто, не карати, а упереджувати", — підкреслює Петро Бурковський.

На його думку, з цієї точки зору, буде цікаво розглянути оголошені, але ще не введені санкції за спроби Росії вплинути на американські вибори.

"Якщо це — попередження, а на покарання за кампанії 2016 і 2020 року, то удар буде завдано по можливостях російських ІТ-компаній, які мають якесь відношення до російської держави (їх очолюють,  в них працюють, або ними володіють колишні співробітники розвідки, оборонки; або компанії виконують держпідряди), працювати з західними партнерами. Інакше кажучи — буде удар по комерційних інтересах Росії в кіберпросторі та ІТ-технологіях, — пояснює аналітик. — Адже саме в цій сфері Росія завдала американським виборам найбільшої шкоди".

А ось санкції щодо Навального — це скоріше "традиційні" санкції покарання, відрізаючи Росію від певних сучасних технологій в хімічній галузі, вважає Петро Бурковський.

"Тут простіше: якщо Кремль, з часом, відмовиться від помсти Навальному і пом'якшить покарання, випустить його, тоді частина цих санкцій може бути знята. Але лише частина, тому що навряд чи Кремль розслідує отруєння Навального, тобто, свої власні дії", — зазначає аналітик.

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що санкції проти РФ будуть розширюватися. А Джо Байден виправдовує надії як куди більш жорсткий стосовно Кремля глава Білого дому, ніж його попередник — Дональд Трамп.

"Стосовно між США і РФ і так не найкращі. А нові санкції показують, що між адміністрацією Байдена і Кремлем напруга буде зростати. І потепління, на яке, можливо, розраховували деякі, точно не трапиться. Як не збудуться і надії Путіна на те, що він буде ділити світ з Китаєм і США. Ці маніакальні брудні, які Путін плекав всі роки, що знаходиться при владі, остаточно поховані", — вважає Сергій Таран.

Він зазначає, що санкції будуть як персональні (проти тих, хто так чи інакше причетний у втручанні в вибори, в отруєнні Навального, в кібер-атаках), так і більш масштабні, що б'ють по структурах або установах.

"Росію продовжать обкладати санкціями, позбавляючи доступу до нових технологій, до світових ринків, — прогнозує експерт. — Байден сказав, що Путін "заплатить" за все, що зробив. Ну так рахунок буде постійно зростати".

Нагадаємо, що ЄС і США готують нові санкції проти РФ після відмови звільнити опозиційного політика Олексія Навального на вимогу Європейського суду з прав людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини