Головна Новини Світ Росія Санкції проти Росії: яка доля чекає на Кремль після обмежень Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Росії: яка доля чекає на Кремль після обмежень Заходу

Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки ефективними будуть санкції ЄС і США щодо Російської Федерації, і до яких наслідків вони можуть привести

3 березня 2021, 11:13 comments1084
Поділіться публікацією:

ЄС і США готують нові санкції проти РФ після відмови звільнити опозиційного політика Олексія Навального на вимогу Європейського суду з прав людини. Про що говорять такі санкції — і реакція Росії? Чи буде продовження санкційного тиску? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Санкції проти Росії: яка доля чекає на Кремль після обмежень Заходу

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Російська економіка більш-менш адаптувалася до санкцій

Аналітик, експерт "Українського інституту майбутнього" Ігор Тишкевич вважає, що санкції ЄС проти РФ в політичному сенсі демонструють певне підвищення ставок. Але в ефективності їх він сумнівається.

"Російська економіка більш-менш адаптувалася до санкцій. До того ж європейці ввели їх точково, проти оточення керівництва РФ. Треба розуміти, що санкції вводяться шляхом консенсусу між державами-членами ЄС. І там, де є бізнес-інтереси окремих держав (а вони є), наївно очікувати серйозного характеру санкції тиску ", — пояснює аналітик.

У США, за його словами, інший підхід. Як і інший механізм введення санкцій.

"Є закон, який визначає рамки санкцій тиску. А є підзаконний акт. Його підписує президент або керівництво Казначейства. Другий напрямок — санкції від Мінторгівлі США. Експортний контроль, який теж можна назвати санкціями. Так можна заборонити співпрацювати з тими чи іншими фізичними або юридичними особами. Причому заборонені дії вводяться дуже швидко, а їх порушення обходяться занадто дорого ", — підкреслює Ігор Тишкевич.

Він також звертає увагу, що для США санкційний механізм — це система захисту національних інтересів і лобіювання.

"Санкції вводяться з різних приводів. До цього було 19 пакетів санкцій США проти РФ, з яких лише два так чи інакше стосувалися України, — розповідає експерт. — Особливо сильний удар припав на російську космічну галузь. Понад 15 років тому Штати почали обкладати санкціями російські підприємства. Зараз кількість запусків в РФ стрімко скоротилася".

Ігор Тишкевич зазначає, що санкції від США — це специфічний примус до діалогу. Адже списки можуть обговорюватися, їх можна варіювати в обмін на певні поступки.

"США тиснуть на РФ. Варто згадати заяву Байдена, що з РФ потрібно вибудовувати діалог, але необхідно і чинити тиск. Звичайно, для Кремля неприємно таке підвищення ставок, нові пакети санкцій. Тому реакція досить нервова, — пояснює експерт. — При цьому Москва все ж сподівається на вихід на переговори з Вашингтоном про глобальний розподіл сфер впливу у світі. А поки створює і підігріває конфлікти в різних місцях, сподіваючись, що це буде майданчиком для подальших можливих обмінів".

Санкції спрямовані проти ключових силовиків. Але не проти олігархів

Політолог Андрій Окара також акцентує, що санкції США жорсткіше, ніж ЄС. І спрямовані не тільки проти фізосіб. Втім, як і європейські, вони не зачіпають олігархів.

"Санкції спрямовані проти ключових силовиків. Але не проти олігархів. І вони точно не критичні, — зазначає політолог. — Значною мірою мешканці Кремля, напевно, навіть пораділи саме таким санкціям. Адже вони консолідують всіх на одному човні навколо президента. Заборона в'їзду в ЄС і США, заморозка майна — те, про що постійного говорить Путін. Гроші треба тримати в РФ, любити батьківщину і не робити собі запасних аеродромів на Заході".

Реакція РФ, на думку експерта, поки передбачувана — обурення. При цьому в МЗС РФ вже визнали, що симетричні заходи, дзеркальні тут неможливі.

"І це логічно. Адже навряд чи американські та європейські чиновники тримають гроші в російських банках ", — іронізує Андрій Окара.

На його думку, слід очікувати продовження санкційного тиску, як на фізичних осіб, так і на юридичних, які, на думку Заходу, мають відношення до справи Навального, а також до настання взагалі на права і свободи.

При цьому політолог не виключає, що російська еліта, в разі посилення санкцій, може збунтуватися та активізувати підготовку "палацового перевороту".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, як Захід покарає Росію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини