Головна Новини Світ США Байден пропонує Путіну переговори: про що заява президента США – чи може це принести мир в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден пропонує Путіну переговори: про що заява президента США – чи може це принести мир в Україну

Байден першим посилає сигнал, що готовий говорити з Путіним, що саме собою є першим сигналом про повернення до дипломатії

1 серпня 2022, 17:25 comments1236
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден запропонував російському диктатору Володимиру Путіну якнайшвидше повернутися до переговорів щодо договору, який замінить собою СНО-ІІІ – попередню версію документа про взаємне скорочення наступальних озброєнь. Експерти проаналізували цю заяву для видання "Коментарі", у тому числі щодо ймовірності, що США та РФ вийдуть на якийсь новий глобальний безпековий договір, в рамках якого вдасться зупинити російську агресію проти України.

Байден пропонує Путіну переговори: про що заява президента США – чи може це принести мир в Україну

Байден та Путін. Фото: із відкритих джерел

Байдену доведеться звертати увагу на те, що українське суспільство абсолютно не готове йти на територіальні поступки

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко розмірковує так:

"Не факт, що Путін готовий говорити із Байденом. Але якщо все ж таки почне, думаю, що переговори про ядерне стримування в Кремлі захочуть ув'язати з російсько-українською війною. Путін може заявити, мовляв, давайте домовлятися, але у пакеті з "українським кейсом". Це вже може бути початком мирного процесу. Але домовлятися, виходить, будуть американці із росіянами. І Байдену доведеться звертати увагу на те, що українське суспільство абсолютно не готове йти на територіальні поступки. Так само, як на перемир'я в стилі "хто де стоїть, той тим і володіє" — з умовною демаркаційною лінією по лінії фронту".

Подібні умови, наголошує аналітик, для України абсолютно неприйнятні. Тож якщо такі "пакетні" переговори і почнуться, то завершуватимуться нічим, вважає він.

"Якщо припустити, що розмова вестиметься виключно про ядерну зброю, це може дати можливість США на переговорах, кулуарно, не на камери, попередити російську сторону – якщо Путін застосує проти України тактичну ядерну зброю (на що натяки з РФ періодично звучать), то Захід жахне по "центру прийняття рішень" у країні-агресорі", – припускає Віктор Бобиренко.

Це запрошення Байдена варто оцінювати зі стриманим оптимізмом, без очікувань якихось кардинальних проривів

На думку експерта Українського інституту політики Миколи Спіридонова, подібна заява свідчить про те, що США намагаються вести цивілізований діалог.

"Скорочення наступальних озброєнь, їх поширення – важливе для всього світу. Якщо РФ піде на ці переговори, це дає певні шанси, зокрема на припинення конфлікту в Україні. На жаль, шанси ці на сьогодні невеликі. Але будь-який такий діалог їх підвищує", – пояснює експерт.

Швидше за все, продовжує він, РФ до переговорів щодо взаємного скорочення наступальних озброєнь вступить.

"Путіну взагалі подобається, коли його кудись запрошують, коли з ним хочуть про щось домовитись. Пацієнт любить задушевні розмови із психіатром. Не виключаю, що Росія навіть піде на певні угоди. Як швидко це станеться – поки що не ясно. У будь-якому випадку навіть ймовірність таких переговорів – позитивний для нас сигнал. Коли діалогу немає, росіяни продовжують запускати по нас ракети, вчиняти інші військові злочини. Коли ж діалог на найвищому рівні між тими ж офіційними Вашингтоном та Москвою відновиться, гадаю, росіяни доведеться триматися в рамках цивілізованого русла. Тож це запрошення я оцінюю зі стриманим оптимізмом, без очікувань якихось кардинальних проривів, але з надією хоч на якийсь позитивний результат", – резюмує Микола Спіридонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Донбас – не головна мета, росіяни готують новий наступ: у США назвали напрямок.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини