Головна Новини Світ США Байден вирішив йти на другий термін президентства: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден вирішив йти на другий термін президентства: про що це говорить

У США давно не секрет, що саме Байден балотуватиметься 2024 року від Демократичної партії

16 квітня 2023, 20:54 comments1554
Поділіться публікацією:

80-річний голова Білого дому Джо Байден оголосив, що має намір брати участь у наступних президентських виборах у США. Експерти проаналізували це рішення спеціально для видання "Коментарі".

Байден вирішив йти на другий термін президентства: про що це говорить

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Байдену потрібно засукати рукави і працювати, враховуючи, що його рейтинг залишається стабільно невисоким

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, запевняє, що висування Джо Байдена на ще один президентський термін не викликає подиву.

"Хоча розмови про те, що він, можливо, буде президентом лише на один термін, у зв'язку з його солідним віком, сам Байден ніколи не робив подібних обіцянок. Сьогодні зрозуміло, що він піде на другий термін. По суті, вже йде підготовка, формується передвиборчий штаб", – зазначає експерт.

За його словами, невисування на другий термін могло б бути розцінене як визнання неуспішності політики, що проводиться, тому в цілому для Демократичної партії воно було б неприйнятним.

"Ще один момент пов'язаний з тим, що, якби Байден не висувався, то, за ідеєю, мала б висуватися віце-президентка Камала Харріс. А вона зараз не має достатньо політичної підтримки. Звичайно, серед демократів є досить яскраві постаті, які могли б провести успішну передвиборчу кампанію, але вони не кинуть виклику чинному президентові", – пояснює Володимир Дубовик.

Тому, зазначає він, Байдену треба засукати рукави та працювати, враховуючи, що його рейтинг залишається стабільно невисоким, і що багатьох незалежних виборців і навіть демократів він не надихає.

"До виборів залишається ще достатньо часу. Більшість політичних технологів вважають, що якщо від республіканців знову висуватиметься Трамп, то саме Байден має оптимальні шанси його переграти", – підсумовує експерт.

Ставка на Байдена логічна

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"У США давно не секрет, що саме Байден балотуватиметься 2024 року від Демократичної партії. У Штатах діє така система. Є праймеріз, коли члени партії обирають кандидатів, які змагатимуться за те, щоб бути висунутими від партії. Як правило, це два-п'ять кандидатів. Приміром, у Республіканській партії зараз найяскравіші – це 45-й президент Дональд Трамп та губернатор Флориди Рон Десантіс. А є однозначна ставка. Як правило, на чинного президента. І Байден має тут досить сильні позиції".

За словами експерта, на внутрішньополітичній арені Байден наголошує на тому, що поборов ковід, створює нові робочі місця, має намір зменшувати інфляцію. На зовнішній арені – зумів згуртувати партнерів із демократичного табору, збільшив міць НАТО, всіляко допомагає Україні протистояти російській агресії, стримує Китай. Тим самим підтверджує геополітичну міць США.

"Думаю, до виборів він ще й знизить ставки за кредитами, зокрема за нерухомість. Тож ставка на Байдена логічна, – вважає Катерина Одарченко. – І кампанію фактично вже розпочато".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні підсумки тижня – на чому варто зупинитись окремо.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини