Головна Новини Світ США Байден вніс до "чорного списку" 59 китайських компаній: уди може завести це протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден вніс до "чорного списку" 59 китайських компаній: уди може завести це протистояння

Заборона набуває чинності 2 серпня 2021 року.

4 червня 2021, 23:15
Поділіться публікацією:

Американський президент Джо Байден підписав документ, який не дозволить США вкладати кошти в 59 китайських компаній (включаючи гіганти Huawei і SMIC), котрі підривають, на думку Білого дому, безпеку Штатів.

Байден вніс до "чорного списку" 59 китайських компаній: уди може завести це протистояння

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Про що говорить цей крок? Чим може відповісти Китай? Куди може завести це протистояння? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі вважає, що в рішенні президента США Джо Байдена заборонити американцям інвестувати в китайські фірми немає нічого дивного.

"Господар Овального кабінету неодноразово підкреслював, що Китай сьогодні — основний опонент Америки. Китайські високотехнологічні компанії представляють конкуренцію американським. Ще в період правління Дональда Трампа Huawei звинувачували в тому, що їх обладнання може використовуватися в розвідувальних цілях ", — зазначає експерт.

Логічним з американської точки зору він вважає і те, що в "чорний список" потрапила і фірма China Railway Construction Corporation, що спеціалізується на прокладанні ж /д шляхів.

"США сприймають китайську інвестиційну та логістичну ініціативу "Один пояс, один шлях" як інструмент економічної експансії і посилення боргової залежності країн-учасниць, щоб впливати на прийняті їх урядами політичні рішення. Будівництво залізничних гілок і розробка нових маршрутів по доставці вантажів з Далекого Сходу в Європу — це один з аспектів даного проєкту", — пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Він також закликає враховувати, що в пріоритеті Китаю розвиток авіабудування для того, щоб домогтися переваги в повітрі над американцями. Звідси, вважає політолог-міжнародник, такий інтерес КНР до покупки українського заводу авіадвигунів "Мотор Січ".

Георгій Кухалейшвілі продовжує: "Байден робить все, щоб американські гроші не потрапили в китайські проєкти, які кінець кінцем можуть вплинути на ослаблення політичного і економічного впливу США в світі, їх військового і технологічної переваги. Дане рішення — це один із заходів щодо стримування Китаю ".

Пекін, на думку експерта, може відповісти новим обмеженням доступу для американських постачальників сільгосппродукції на китайський ринок, жорсткістю вимог до американських фірм, які там вже працюють. Перша фаза торгової угоди, яку підписали США і Китай в період правління Трампа, також може втратити свою актуальність.

"У США і ЄС — обмежені опції тиску через сильну економічної взаємозалежності. Зокрема, в 2019 році китайські інвестиції в американські цінні папери перевищували 1,5 трильйона доларів, — акцентує Георгій Кухалейшвілі. — Від Китаю можна очікувати посилення військової активності біля берегів Тайваню — одного з регіональних союзників США. Китай хоче повернути цей острів під свій контроль. Теж саме стосується оспорюваних з Японією островів сенканів, островів у Південно-Китайському морі, на які претендують країни Асоціації держав Південно-Східної Азії. У Китаю достатньо опцій для тиску на США і їх союзників ".

Денис Москалик, координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина", називає обмеження по лінії інвестицій в технологічні галузі Китаю частиною стратегії національної оборони США.

"Власне, такі кроки були прописані в бюджеті на національну оборону Сполучених Штатів на 2021 року. Там же було зазначено про необхідність розробки стратегії і підходів для протистояння КНР в сфері технологій і обмеження доступу Пекіна до інвестицій в цій сфері. Зараз ми бачимо реальне запровадження таких заходів", — пояснює експерт.

На думку Дениса Москалика, даний крок говорить, що адміністрація Байдена має намір продовжувати курс, закладений при Трампа — на протистояння Китаю на міжнародній арені і недопущення захоплення КНР лідируючих позицій в світі.

"Китай зі свого боку буде намагатися обмежити вплив США на ситуацію в світі, намагатися перехопити у Штатів вплив в різних країнах.

"Збиток від дій США Пекін буде намагатися перекрити шляхом проєктів з іншими країнами, зокрема державами ЄС і Росією, — прогнозує Денис Москалик. — Одночасно Китай буде намагатися створити труднощі для американського бізнесу в КНР і в країнах-партнерах — за рахунок агресивної конкуренції. Також може протидіяти доступу до США до рідкоземельних металів ".

Експерт впевнений, що наслідком такого протистояння стане фрагментація світу на конкуруючі блоки, на чолі з США і Китаєм.

"Ці групи країн будуть будувати альтернативні системи відносин, два різні світи, які будуть конкурувати між собою за вплив, — вважає Денис Москалик. — По суті, ми бачимо продовження розгортається на наших очах епохи суперництва Великих Держав ".

Нагадаємо, американський лідер Джо Байден визнав, що вважає Китай основним конкурентом США на світовій арені. Президент США підкреслив, що налаштований на співпрацю з Китаєм в основних стратегічних питаннях, попри те, що він постійно кидає виклик безпеки Америки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини