Головна Новини Світ США Чи дійсно шанси Байдена тепер дорівнюють нулю: що відбувається у США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно шанси Байдена тепер дорівнюють нулю: що відбувається у США

Демократи остаточно ув'язли у проблемі розфокусування своєї кампанії на фоні інтриг проти Байдена

16 липня 2024, 12:18
Поділіться публікацією:

Під час прес-конференції Володимир Зеленський заявив, що співпрацюватиме із Дональдом Трампом, якщо той виграє вибори президента США у листопаді цього року. Така заява – зайве підтвердження того, що шанси на президентство Трампа значно зросли у США. Що вже змінилося після замаху на Трампа? Чи дійсно представник Республіканської партії фактично забезпечив собі перемогу на виборах у США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно шанси Байдена тепер дорівнюють нулю: що відбувається у США

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Трамп – найімовірніший переможець виборів у листопаді

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак зазначив, що після замаху на Дональда Трампа електоральна картина в США справді змінилася на краще для представника Республіканської партії.

"Думаю, опитування громад і опитування по штатах, що вагаються, покажуть впевнену динаміку на користь Трампа. По-перше, замах на Трампа стає ключовою точкою відліку нового позиціонування Трампа як "об'єднувача", "жертви", "мученика", який витримав ризик для життя в ім'я країни. Для американського релігійного виборця ця картина може бути представлена як провидіння вищих сил, що лише зміцнить електоральне ядро Трампа. Воно саме представлене переважно білим релігійним електоратом. Мотивує його прийти на виборчі дільниці. Американський виборець може подумати так: якщо Трамп міг віддати життя за країну, то чому я не можу прийти проголосувати за нього, виконавши свій громадянський обов'язок, адже навіть вищі сили хочуть цього, зберігши життя кандидату в Президенти", – зазначив експерт.

На його думку, ця рамка домінуватиме значний час і перекриватиме всі інші теми виборчої кампанії, зокрема інтригу із заміною Байдена.

"Демократи остаточно ув'язли у проблемі розфокусування своєї кампанії на фоні інтриг проти Байдена та неможливості експлуатації насамперед ефективної стратегії накачування суспільства страхом перед демонічним образом Трампа як радикала-фашиста. По-друге, Трамп має блискучу можливість розширити свою базу за рахунок голосів незалежних виборців, тих, хто симпатизував Роберту Кеннеді, особливо республіканців, не готових підтримувати Трампа і не бажаючих приходити на дільниці. Це дуже важливо для Трампа в таких штатах, як Пенсільванія, Мічиган, Вісконсін, Невада, Арізона, Джорджія та Північна Кароліна. Тому так, якщо Трамп не наробить помилок, а демократи не вийдуть з передвиборного ступору і не прилетить черговий "чорний лебідь", Трамп — найімовірніший, очевидніший і передбачуваний переможець виборів у листопаді", – вважає Олег Постернак.

Однак, наголошує він, залишаються ще фактори підвищеної явки та екстремальної мобілізації електорату Демократичної партії, особливо у вищезгаданих штатах. Теоретично він здатний створити проблему республіканцям.

Рейтинг Трампа пішов вгору

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко звернув увагу, що приблизно 2,5 місяці тому голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в одному з інтерв'ю сказав, що українська влада контактує з командою Дональда Трампа.

"Тоді про Трампа, як про кандидата, якогось ймовірного гідного суперника Байдена ще мова особливо не йшла. Але Арахамія вже тоді про це сказав, що Київ контактує із командою гіпотетичного кандидата у президенти від Республіканської партії. Потім сталася низка подій. Ті самі дебати, які були між Байденом та Трампом. Усі американці кажуть, що, звісно, Байден виглядав слабшим. Трамп поводився не настільки агресивно, як він міг поводитися, а Байден все-таки виглядав слабше. І тому навіть з'явилася думка серед американців, що Байдену у другому раунді дебатів не варто навіть брати участь. Потім відбулася наступна подія – саміт НАТО у Вашингтоні. Зеленський зустрівся з Байденом, але після цього з Офісу президента з'явилася така риторика – мовляв, не виправдалися надії, які покладала українська влада і навіть розчарована зустріччю президента Зеленського та президента Байдена, мовляв, не тих меседжів у бік України чекав Київ від Вашингтона. Ну, а тут ще відбулися навіть перед замахом на Трампа такі речі, коли того ж Байдена відомі люди почали просити зняти свою кандидатуру", – зазначив експерт.

За його словами, великим плюсом для Трампа стало те, що з нього зняли низку звинувачень, і це ще більше наблизило представника Республіканської партії до перемоги.

"Аналізуючи всі події, що відбулися, можу сказати, що рейтинг Трампа піднявся. Щодо рейтингу Байдена, то невідомо на базі чого він підніметься. Трамп зараз у фаворі, всі про нього говорять. Згадується, що в одній із розмов з адвокатом, політичним стратегом, старшим науковим співробітником (Lincoln Fellow) в інституті Клермонт (Каліфорнія, США) Юрієм Ванетиком ще раніше обговорювали ці питання. Він мені тоді говорив про те, що Трамп дуже неоднозначна постать. Є люди, які намагатимуться якимось чином його не допустити до президентства, бо він дуже мстива людина. У нього дуже багато людей, яких він, щиро кажучи, недолюблює. Ці люди недолюблюють його і тому намагатимуться зробити все, аби він знову не став президентом. Вже тоді багато хто з них побоювався, що, якщо Трамп стане президентом, дуже мститиметься. Тому навіть якщо цей стрілець діяв поодинці, то все одно в контексті того, що мені розповідав Венетик, багато впливових людей США, які проти Трампа, тепер опиняються під ударом", – висловився Сергій Дойко.

Резюмуючи співрозмовник порталу "Коментарі", підкреслив, що ситуація з замахом на Трампа точно додасть очок колишньому голові Білого дому.

"А те, що наша влада почала вже "підкритиковувати" Байдена, називати не дуже вдалою зустріч із ним Зеленського, як і сам саміт НАТО – вкотре наголошує, що в Києві розуміють настрої, які панують у США і до чого може прийти історія з виборами президента США", – наголосив Сергій Дойко.

Він зауважив, що шанси на перемогу на виборах у чинного президента США Джо Байдена справді невеликі. Можливо ситуація для демократів покращиться, якщо замість Байдена претендуватиме на пост президента Мішель Обама, але як розвиватиметься ситуація, покаже лише час.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден практично не має шансів: The Times пише, що Трамп, швидше за все, переможе на виборах у США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини