Головна Новини Світ США Чи є ризик, що невдовзі ослабне підтримка США – що важливо робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ризик, що невдовзі ослабне підтримка США – що важливо робити Україні

Наявність серед республіканців прихильників продовження допомоги Україні тішить, але у президентських перегонах у їхній партії впевнено лідирує Трамп, який не збирається змінювати свою антиукраїнську позицію

27 серпня 2023, 20:14
Поділіться публікацією:

Один із основних кандидатів від Республіканської партії у президенти США, Дональд Трамп, вкотре заявив, що Штати мають припинити підтримувати Україну у війні проти Росії. Раніше в The New York Times вийшла стаття, в якій зазначалося, що нинішня американська влада (Демпартія) нібито незадоволена недостатньо швидким, на їхню думку, наступом України та розсіюванням сил. Тим часом, колишній директор ЦРУ Девід Петреус у спільній з директором "Проекту критичних загроз" Фредеріком Каганом статті в The Washington Post зазначає, що Україна може досягти значних успіхів у контрнаступі, що почався на початку літа. Про що говорять ці заяви, сумніви та заперечення сумнівів? Чого Україні в найближчому майбутньому чекати від США? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є ризик, що невдовзі ослабне підтримка США – що важливо робити Україні

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Білий дім має ще добрий шанс провести через Конгрес черговий пакет допомоги Україні, але перспективи туманні

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. Мечникова, викладає, зокрема, США, міркує так:

"У США немає повного консенсусу щодо оптимального курсу на "українському напрямку" їхньої зовнішньої політики. Немає як серед політиків, експертів, так і серед широкого загалу. Рівень підтримки України серед населення все ще непоганий, але він поступово падає. Багато галасу наробило у цьому сенсі недавнє соціологічне опитування CNN, за підсумками якого близько 55% американців проти виділення нових великих сум підтримки Україні".

Усередині республіканської партії, продовжує експерт, триває гостра дискусія щодо цього питання, що підтвердили недавні дебати.

"Наявність серед республіканців прихильників продовження допомоги Україні тішить, але у президентських перегонах у їхній партії впевнено лідирує Трамп, який, схоже, не збирається змінювати свою антиукраїнську позицію", – пояснює Володимир Дубовик.

На його думку, у світлі цих тенденцій Білий Дом має ще добрий шанс провести через Конгрес черговий пакет допомоги Україні, але перспективи туманні.

"Сам Білий Дім потребує перемог української армії, успіху наступу, у тому числі для того, щоб продемонструвати, що підтримка працює – і що потрібно підтримувати Україну і надалі. Звідси й таке хвилювання у будь-яких неназваних чиновників щодо темпів наступу українських збройних сил на півдні", – констатує експерт.

Чим сильнішими ми станемо, тим більше нам допомагатимуть

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній пояснює: політика у США – публічна. У тому числі обмін думками, різними стратегіями.

"Тому там часто щось виходить у форматі статей, тому робляться резонансні, нерідко контрастні заяви. Через що в Україні всі починають хапатися за серце. Наче та чи інша публікація – це офіційна позиція держави. Насправді постійно йде дискусія. І це нормально. І там важливо вибудовувати таку свою політику, щоб не так залежати від тих чи інших думок, заяв та навіть дій наших партнерів. А саме – слід сфокусуватися на укладанні двосторонніх договорів про безпеку, зокрема зі США. Про що зараз щільно йдуть переговори. Після укладення такого договору можна не з таким здриганням серця стежити за виборчими перипетіями у Штатах. Тому що це буде договір між державою Україна та державою США. І навіть гіпотетичне повернення Трампа до Білого Дому ніяк не вплине на зобов'язання його країни перед Україною", – пояснює експерт.

Тож, наголошує він, сконцентруватися треба на цьому, а також на продовженні вичавлювання з союзників необхідних нам видів озброєння.

"Що означає – ми повільно наступаємо? Це не кіно, не комп'ютерна гра! За натовськими нормативами – не можна наступати, не маючи переваги у повітрі, а також кратного – у бронетехніці та живій сили. Чого у нашому випадку немає. І про це слід постійно нагадувати партнерам", – наголошує Тарас Загородній.

Крім того, продовжує він, украй важливо сконцентруватися на власному ВПК. Масово випускати власні озброєння та боєприпаси, щоб не залежати від забаганки партнерів.

"Той самий протикорабельний комплекс "Нептун" ми, схоже, так переробили, що саме він зніс ворожий С-400 "Тріумф" на мисі Тарханкут у Криму. Важливим є реальний перехід економіки на військові рейки, допомога у боротьбі з корупцією у Міноборони (за допомогою таких відомих волонтерів як Дана Ярова), формування запиту нації щодо власного потужного військово-промислового комплексу, давати по руках державній аудиторській службі, яка не дає можливості підприємствам ВПК отримувати прибуток. Підвищувати внутрішню стійкість! І тоді менше буде аргументів у тих самих трампістів та інших політиків, які висувають ті чи інші претензії Україні", – упевнений експерт.

За його словами, Трамп, його крило, частина республіканського електорату кажуть наступне: "Ми фінансуємо війну, яка безпосередньо до нас не має відношення. А що Україна робить для підвищення рівня власного захисту? Чому вона сама не налагоджує виробництво ракет, інших видів озброєння?" Якщо це так – може, ця війна і не потрібна українцям? А, якщо це так – навіщо вона потрібна американцям?

І це – заходить республіканському електорату, наголошує Тарас Загородній.

Він упевнений, що маємо розуміти взаємозв'язок між нашою внутрішньою стійкістю, підвищенням свого суверенітету, у тому числі шляхом виробництва власних видів озброєнь – і критикою з боку Заходу загалом та США зокрема. Чим сильнішими ми станемо, тим більше нам допомагатимуть. Тому що допомагають – саме сильнішим, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — топ-події тижня: що було у центрі уваги – як позначиться на майбутньому України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини