Головна Новини Світ США COVID-план Байдена на 1,9 трлн доларів: які в ньому є ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

COVID-план Байдена на 1,9 трлн доларів: які в ньому є ризики

Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов зазначає, що загальний пакет антикризових заходів складе $ 2,2 трлн

11 березня 2021, 22:10
Поділіться публікацією:

Палата представників Конгресу США схвалила пакет заходів підтримки економіки в умовах пандемії президента Джо Байдена в розмірі 1,9 трильйона доларів. За пропозицію проголосували 220 конгресменів, а проти — 211. Це останній етап розгляду пакета в Конгресі. Раніше Палата представників схвалила проєкт. Очікується, що 12 березня Джо Байден підпише документ.

COVID-план Байдена на 1,9 трлн доларів: які в ньому є ризики

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чому цей план був так важливий для Байдена? Які в ньому є ризики? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов зазначає, що загальний пакет антикризових заходів складе $ 2,2 трлн.

"Пакет дотацій і субсидій частково виступає як акт компенсації лояльним сегментам бізнесу, яким уряд США завжди надавала допомогу в кризових умовах, — пояснює він. — Масова, якщо не тотальна вакцинація, яку потрібно провести швидко (інше рішення представляється спочатку безглуздим), вимагає грошей і скрупульозного логістичного забезпечення. На потреби охорони здоров'я призначені св. $ 400 млрд, включаючи вакцинацію, проведення тестів і підтримку робочих місць в сфері громадської медицини. Публічно заявлена мета Байдена — забезпечити вакцинацію 100 млн чоловік до кінця квітня (протягом перших 100 днів президентства)".

Крім того, $ 350 млрд становлять дотації містам, а $ 20 млрд призначені у вигляді субсидій компаніям в сфері громадського транспорту. Частина коштів піде на гранти і позики малому бізнесу.

"Значні кошти призначені на відкриття шкіл після карантину ($ 130 млрд), виплату відпускних за сімейними обставинами та допомоги на дітей, продовольчу допомогу, федеральні надбавки до допомоги по безробіттю ($ 300 в тиждень аж до вересня 2021 г.). До вересня продовжено мораторій на виселення людей за прострочену оренду та іпотеку, — продовжує Сергій Толстов. — Рівень мінімальної зарплати у федеральних відомствах збільшений з нинішніх $ 7,25 до $ 15 за годину".

На думку директора Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень, затверджені витрати покликані залити криза грошима.

"У цьому сенсі план Байдена мало чим відрізняється від планів Трампа (2020 г.) і Полсона (2008 г.). Втім, на відміну від попередніх планів надзвичайних заходів, основні витрати плану Байдена призначені на збільшення соціальних виплат, які так чи інакше (за підрахунками CNN) торкнуться близько 90% американських сімей. Що стосується внутрішньополітичних розрахунків адміністрації Байдена, основний зміст соціального марнотратства полягає в тому, щоб зберегти лояльність основної маси виборців до проміжних виборів до Конгресу у 2022 році, — пояснює Сергій Толстов. — Іншими словами, як люблять говорити ліберальні ідеологи і активісти, які перемогли демократи продемонстрували чистий популізм. Тим більше, що катастрофічний спад в економіці США, який трапився у другому кварталі 2020 р вже позаду. В цілому за підсумками минулого року зниження ВВП склало не більше 3,4%, і це істотно менше сумарних показників країн G7 (спад на 5,9%) і ЄС, де спад склав 7,2% ВВП ".

Експерт підкреслює, що серед найближчих наслідків масованих соціальних виплат і вливань в місцеві бюджети — зниження обмінного курсу долара, яке, за попередніми оцінками складе 20%, а в сумі за підсумками 2020-2021 рр. — не менше 30%.

"Різка девальвація долара неминуче порушить паритет основних резервних валют, зумовить дисбаланси в торгових розрахунках і чергову хвилю експорту інфляції в країни, що розвиваються. Можна також стверджувати, що державний апарат США усвідомлено виявився як від політики обмеження зростання державного боргу, так і від практичних намірів його погашення. У 2021 р дефіцит федерального бюджету США складе 10,3% при катастрофічному зростанні обсягу державного боргу, який перевищив позначку у $ 28 трлн. У 2020 році з січня по грудень обсяг держборгу виріс майже на $ 4,5 трлн, хоча колись ріс не більше ніж на $ 1,5 трлн на рік. Якщо така тенденція збережеться, в 2021 року державний борг США може перевищити $ 32 трлн. ", — прогнозує Сергій Толстов.

Аналітик Internews Ukraine Владислав Фарапонов підкреслює, що затверджений пакет заходів був дуже важливий для Байдена.

"Частину своєї виборчої кампанії він побудував на тому, що стане президентом — і коронавірус буде переможений. Не відразу, але буде. А збитки від хвороби стане мінімальним. Байден публічно — завжди в масці. Він не раз звинувачував Трампа, що той неправильно веде боротьби з пандемією", — зазначає Владислав Фарапонов.

На його думку, підтримані Сенатом ініціативи — важливий в іміджевому сенсі хід і особисто для Байдена, і в цілому для демократів. Які завжди виступають за збільшення соціальних витрат з боку держави.

Нагадаємо, виробник лікарських засобів з США Merck оприлюднив дані про чергове успішне випробування препарату мольнупіравір, який є одним з кандидатів на ліки від коронавірусу. Повідомляється, що дані висновки — результат другої фази випробувань при участі майже 200 добровольців з легким перебігом хвороби.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини