Головна Новини Світ США Думка експертів: як зміняться відносини РФ і США при Байдені
commentss НОВИНИ Всі новини

Думка експертів: як зміняться відносини РФ і США при Байдені

Штати ввели санкції проти 14 організацій, "які діють врозріз з інтересами національної безпеки і зовнішньої політики США"

3 березня 2021, 22:09
Поділіться публікацією:

Міністерство торгівлі США оприлюднило список компаній, які потрапили під обмеження через ситуацію навколо російського опозиціонера Олексія Навального. Штати ввели санкції проти 14 організацій, "які діють врозріз з інтересами національної безпеки і зовнішньої політики США", і семи посадових осіб вищого рангу в Росії. Крім того, в "чорний список" Мінторгу потрапили німецькі компанії ChimConnect Gmbh, Pharmcontract і Riol-Chemie, а також швейцарська ChimConnect AG.

Думка експертів: як зміняться відносини РФ і США при Байдені

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Як можуть далі розвиватися відносини між Вашингтоном і Москвою: бути зближенню або подальшої розбіжності? Як все це може відбитися на Україні. З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий підкреслює, що світ радикально змінився 6 січня цього року.

"Після штурму Капітолію нова адміністрація США не збирається грати в якісь" потепління "з РФ," заглядати в очі Путіну "і так далі ... За РФ взята дуже жорстка лінія. І вона буде тільки посилюватися, аж до очікуваного через кілька років краху політичного режиму Путіна ", — упевнений експерт.

На його думку, для України це відкриває унікальне вікно можливостей, порівнянне з тим, яке відкрилося при програші СРСР в "холодній війні".

"Головне — відразу правильно вибудувати наші відносини з США в ролі не території, на якій США стримують агресію РФ проти цивілізованого демократичного світу, а — суб'єкта, партнера. Нехай і значно слабшого матеріально і інституційно, але саме — партнера у спільній боротьбі Заходу проти Кремля ... Деякі останні кроки РНБО і президента (санкції проти Медведчука і ще більшою мірою санкції проти китайських інвесторів Мотор Січі) дають надію на те, що саме так зараз розуміють ситуацію на Банковій, — зазначає Євген Дикий. — У той же час, останні події на "антикорупційному фронті", в першу чергу законопроект про НАБУ, на жаль, можуть істотно погіршити українсько-американські відносини в такий важливий для нас і унікально сприятливий момент. Сподіваюся, що стратегічний розрахунок все ж переможе".

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що краще відносини між США і РФ точно не будуть. Хіба що трохи гірше. Хоч гірше, начебто нікуди, відзначає він.

"У США вже заявили, що, попри списку санкцій тиск, будуть говорити з РФ з питань стратегічної безпеки. За темами, які Штатам цікаві. Що ні суперечить позиції Байдена ще на етапі виборів, — зазначає експерт. — Не думаю, що ця ситуація якось відіб'ється на Україні, як-то поміняє сформований статус-кво. Важливо, щоб ми самі висували ініціативи щодо врегулювання конфлікту".

Введені США санкції експерт вважає достатньо безболісними для РФ в економічному плані.

"Введено санкції проти ряду російських чиновників. Їм заборонено в'їзд на територію США, блоковані активи на території США, яких у них, швидше за все, немає. Санкції проти організацій і компаній, нібито причетних до російських програмам зброї масового знищення та діяльності в сфері хімічної зброї, теж безболісні. Думаю, всі ці структури особливо від американців не залежать. З 2014 року — так точно. Обмеження, пов'язані, наприклад, із забороною урядовим банкам співпрацювати з РФ або постачати зброю або фінансувати поставки зброї, діють з 2014-2015 рр., це не щось нове, — каже Ілля Куса. — Куди більш чутливими могли б бути санкції проти російського боргу і боргових зобов'язань, проти банків і держпідприємств, проти російських бізнесменів, обмеження в постачаннях технологій. Але цього немає ".

Нагадаємо, ЄС і США готують нові санкції проти РФ після відмови звільнити опозиційного політика Олексія Навального на вимогу Європейського суду з прав людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини