Головна Новини Світ США Експерти оцінили перспективи взаємин США і Ірану при президентстві Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти оцінили перспективи взаємин США і Ірану при президентстві Байдена

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що з боку США зараз проглядається серйозна зацікавленість, щоб зрушити процес переговорів по «ядерної угоді» з мертвої точки

12 березня 2021, 22:36
Поділіться публікацією:

США готові послабити санкції проти Ірану за умови, що той повернеться в Спільний всеосяжний план дій (СВПД) для врегулювання кризи навколо ядерних розробок цієї країни. Чи буде досягнуто згоди? Які перспективи взаємин США і Ірану при президентстві Байдена? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Експерти оцінили перспективи взаємин США і Ірану при президентстві Байдена

Коллаж: Д. Романюк / Comments.ua

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос пояснює: "Ситуація набагато складніше, ніж здається. З одного бокунасправді США в особі Байдена і його адміністрації стоять на позиції, що потрібно повертатися до СВПД. З іншого боку, є конкретні проблеми, пов'язані з цими домовленостями, і стали очевидними після 2015 року. А саме — іранська експансія. Багато на Близькому Сході не задоволені такою ситуацією. Вважають, що СВПД не дає їм жодних гарантій безпеки, тоді як у Ірану розв'язані руки. Тому значною мірою вся дискусія впирається в те, наскільки повернення до СВПД дасть реальну гарантію безпеки союзникам США. Цього поки не проглядається ".

Іранці ж, за словами експерта, готові піднімати ставки. Адже їх нічого не обмежує.

"Вони вважають себе постраждалою стороною. І чекають зняття санкцій і повернення США до формату 2015 року. Але судячи із заяв, які лунають з Вашингтона, швидкого повернення до колишнього формату не буде. Тому що існує реальна проблема іранської експансії. І немає очевидного механізму, щоб цьому перешкодити. Швидше за все, будуть тривати мляві переговори, можливо за сприяння ЄС", — прогнозує Ігор Семиволос.

Він також зазначає, що американці, схоже, вирішили дочекатися президентських виборів в Ірані, які намічені на це літо.

"Прийде нова команда — і з нею вже Вашингтон буде щось вирішувати. Правда, поки все концентрується навколо аятолли Алі Хаменеї, немає простору для дискусій і компромісів", — підкреслює директор Центру близькосхідних досліджень.

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що з боку США зараз проглядається серйозна зацікавленість, щоб зрушити процес переговорів по "ядерній угоді" з мертвої точки.

"Процес застопорився через очікування один від одного першого кроку, — зазначає експерт. — Тегеран впевнений, що вже пішов на поступки, пішовши на певний компроміс з МАГАТЕ. А від Вашингтона, мовляв, немає суттєвих кроків назустріч. Все це провокує певний період стагнації. Європа зацікавлена, щоб зрушити переговори з мертвої точки. І навіть намагається виступати таким собі посередником між США і Іраном. Але як таких зрушень поки немає".

На думку Олега Саакяна, нові меседжі з США в стилі "санкції ослабимо, якщо будуть кроки назустріч", виглядають символічно і дипломатично. Питання в тому — яка буде відповідь Ірану.

"Якщо підуть симетричні заяви і дію, є надія на оптимістичний сценарій — без швидкого прориву, але з можливістю укладення нової угоди. Якщо ж цього не буде, ми побачимо відкат назад з боку США — і посилення риторики, — прогнозує експерт. — Хоч би що там було, але при Байдена ми бачимо, що Штати готові йти на якісь символічні кроки заради зниження градуса протистояння з Іраном".

Нагадаємо, Сполучені Штати завдали удару по будівлі в Сирії, що належить підтримуваного Іраном ополчення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини