Ердоган заявив, що санкції США будуть неповагою до Туреччини

Курс турецької ліри впав майже на 2% після того, як агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що в п'ятницю буде оголошено санкції США, спрямовані проти Управління оборонної промисловості Туреччини

Президент Тайїп Ердоган заявив в п'ятницю, 11 грудня, що санкції США у зв'язку з покупкою Туреччиною російських ракет С-400 будуть неповагою до союзника НАТО. Про це пише Reuters.

Сьогодні джерела ЗМІ у Вашингтоні повідомили, що США приєднаються до санкцій ЄС проти Туреччини. За словами видання, курс турецької ліри впав майже на 2% після того, як агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що в п'ятницю буде оголошено санкції США, спрямовані проти Управління оборонної промисловості Туреччини.

Вони будуть прийняті президентом США Дональдом Трампом і можуть стати "випробуванням дипломатії" між двома країнами.

"Для Америки протистояння Туреччині із такою проблемою є неповагою стосовно дуже важливого партнера НАТО", - цитує державне агентство Anadolu слова Ердогана про можливі санкції CAATSA, націлені на "збройові угоди" з Москвою.
"Після передачі влади в США ми, безсумнівно, побачимо цю тенденцію набагато чіткіше", - додав Ердоган щодо майбутнього президентства Байдена.

Нагадаємо, Анкара придбала системи протиповітряної оборони С-400 в середині 2019 року, заявляючи, що вони не становлять загрози для союзників і не будуть інтегровані в систему оборони НАТО. Вашингтон вважає, що С-400 являють собою загрозу, і торік виключив Туреччину з програми по реактивних літаках F-35.

Економіка Туреччини і її зв'язки із Заходом можуть виявитися під ще більшим тиском через окремі угоди лідерів Європейського Союзу щодо застосування санкцій за порушення в Середземному морі.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що лідери Євросоюзу мають намір узгодити санкції щодо Туреччини через суперечку з Грецією і Кіпром про енергоресурси. Відзначено, що введення жорстких заходів відклали до березня. Туреччина закликала ЄС "до здорового глузду" перед самітом в Брюсселі.