Головна Новини Світ США Генерал армії США: російська риторика викликає занепокоєння
commentss НОВИНИ Всі новини

Генерал армії США: російська риторика викликає занепокоєння

Значну стурбованість викликає діяльність Росії поблизу українських кордонів

3 грудня 2021, 10:29
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати відстежують чимало індикаторів і попереджень щодо російської військової активності поблизу України, і це викликає "велике занепокоєння", адже російська риторика виглядає дедалі різкішою. Таку заяву зробив високопоставлений американський військовий офіцер Марк Міллі в четвер, 2 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Генерал армії США: російська риторика викликає занепокоєння

Генерал армії США Марк Міллі - Reuters

Генерал армії Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, відмовився говорити про варіанти, які Сполучені Штати можуть розглянути в разі російського вторгнення. Але Міллі у деяких із своїх зауважень щодо кризи підкреслив важливість суверенітету України для Вашингтона та для альянсу НАТО.

"Тут на карту поставлені значні інтереси національної безпеки Сполучених Штатів і країн-членів НАТО, якщо буде відкритий акт агресивних військових дій з боку росіян щодо національної держави, яка була незалежною з 1991 року", – сказав Міллі під час польоту з Сеула до Вашингтона.

Україна стверджує, що Росія зібрала понад 90 000 військових біля спільного кордону. Але Москва відкинула припущення, що готується до нападу на свого південного сусіда, і відстояла своє право розгортати війська на власній території, як вважає за потрібне.

Міллі відмовився оприлюднювати свою оцінку кількості російських військ поблизу України.

"Я не збираюся розповідати вам, що ми відстежуємо, зокрема індикатори чи попередження з точки зору розвідки, але ми відстежуємо їх усі. Але зараз там достатньо всього, що викликає багато занепокоєння, і ми продовжуємо моніторинг", — сказав Міллі.

З початку останньої кризи Москва висунула вимоги щодо юридично обов’язкових гарантій безпеки від Заходу, а також запевнень, що НАТО не прийме Україну в члени та не розмістить там ракетні системи для націлювання на Росію.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у четвер, 2 грудня, попередив Москву про "серйозні наслідки", якщо вона вторгнеться в Україну, закликаючи свого російського колегу шукати дипломатичного виходу з кризи. 

Міллі відмовився припускати, чи міг президент Росії Володимир Путін підбадьоритися виведенням військ президента США Джо Байдена з Афганістану, сказавши, що "треба запитати у Путіна". Серпневий висновок завершив війну Америки, що тривала два десятиліття, однозначною поразкою, коли Талібан повернувся до влади.

"Я думаю, що для будь-якої країни було б помилкою зробити широкий стратегічний висновок на основі виведення США з Афганістану, а потім прийняти цю подію й автоматично застосувати її до інших ситуацій", – сказав Міллі.

Він навів історичні приклади минулих президентів США, які виводили війська в деяких місцях, але розпочинали військові дії в інших місцях.

Як повідомляли раніше "Коментарі", держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрілися в Стокгольмі на тлі зростання занепокоєння західних держав, що Росія прагне дестабілізувати Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини