Головна Новини Світ США Істерик в Кремлі буде більше. В США показали G7, як там можуть конфіскувати активи РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Істерик в Кремлі буде більше. В США показали G7, як там можуть конфіскувати активи РФ

У США вказали "Великій сімці" конкретний юридичний механізм та інструмент, який дозволятиме конфіскувати російські активи та віддавати їх Україні, заявив у Фейсбуці політолог Петро Олещук. Це, за його словами, важливий прецедент

22 квітня 2024, 19:41
Поділіться публікацією:

Неоднозначними назвав підсумки засідання міністрів закордонних справ "Великої сімки" політолог Петро Олещук.

Істерик в Кремлі буде більше. В США показали G7, як там можуть конфіскувати активи РФ

Санкції проти Росії

Так, відзначає експерт, дійсно було досить багато заяв, зокрема, щодо посилення української системи ППО. Не виключено, що скоро буде з цього приводу і якась конкретика, але щодо одного з ключових питань поки що просування немає. За його словами, мова про конфіскацію російських активів, заарештованих на рахунках у цивілізованих державах, аби передати ці кошти Україні.

Зокрема, очільники МЗС країн "Великої сімки" за підсумками зустрічі на Кіпрі підтвердили "непохитну підтримку" України, однак відклали питання передачі російських заморожених активів до наступного, 50-го саміту в червні. Поки що очільники зовнішньополітичних відомств країн G7 заявили, що активи агресора залишатимуться знерухомленими доти, "доки Росія не припинить свою агресію та не сплатить завдані нею збитки".

Але, відзначає Олещук, певні нові варіанти відкриваються у зв'язку з нещодавнім ухваленням Палатою представників США низки документів, деякі з яких стосуються і конфіскації російських активів у США.

Мова про так званий REPO act, який більшість українців не особливо помітили, але у ньому є певні цікаві і важливі для України положення.

Зокрема, відзначає Олещук, даний документ передбачає можливість конфіскації суверенних активів РФ на користь України. Так, Президенту США надаються повноваження застосувати процедуру конфіскації суверенних активів з подальшою передачею відповідних коштів до спеціальних фондів (Compensation Fund, Ukraine Support Fund). При цьому, Президент може узгоджувати алгоритм передачі Україні конфіскованих російських активів з державами Групи семи, ЄС, Австралією та іншими партнерами США.

"Ще цікавий момент в законі про конфіскацію московських активів. Окрім того, що це сам по собі прецедент, там цікава ще деталь, що під потенційну конфіскацію підпадають ті особи/компанії, які є також в санкційних списках Великої Британії та ЄС, але не було в списках США. Таким чином, після ухвалення цього акту США, фактично, вказують для всієї "Великої сімки" конкретний юридичний механізм та інструмент, який дозволятиме конфіскувати російські активи та віддавати їх Україні. Це створення важливого прецеденту, який не можна буде ігнорувати",
— підкреслив Олещук.

Показово, відзначає політолог, що у росіян ухвалення REPO act викликало неабияку істерику. Речник російського диктатора Дмитро Пєсков уже погрожує "зворотними заходами без обмежень у часі" і все тому подібне.

"Але факт залишається фактом. Перший вагомий крок на шляху конкретних дій із конфіскації російських активів зроблено",
— підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про істерику у Кремлі із приводу можливості конфіскації російських активів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини