Головна Новини Світ США Історична зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: чи будуть говорити про Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Історична зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: чи будуть говорити про Україну

На зустрічі Джо Байден і Сі Цзіньпін будуть порушувати питання війни в Україні.

15 листопада 2023, 09:10
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Зустріч президента США Джо Байдена та лідера КНР Сі Цзіньпіна відбудеться вперше з листопада 2022 року, коли обидва політики зустрілись на саміті G20 на Балі. Очікується, що світові лідери узгодять подальші кроки для покращення двосторонніх відносин та обговорять проблеми у світі, зокрема війну в Україні та конфлікт на Близькому Сході.

Історична зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: чи будуть говорити про Україну

Сі Цзіньпін та Джо Байден. Фото з відкритих джерел

Американський президент зустрінеться з китайським лідером 15 листопада на саміті АТЕС в районі затоки Сан-Франциско, однак точне місце зустрічі тримається в секреті. Це перший приліт Сі Цзіньпіна до США за 6 останніх років.

Колишній радник держсекретаря США Метью Брайза в інтерв’ю для Espreso розповів, що головною ціллю зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна буде спосіб знайти рішення для зменшення градуса напруженості в американсько-китайських відносинах. Зокрема це стосуватиметься питань торгівлі, клімату та зовнішньої політики, зокрема і щодо України та Росії.

"Байден шукатиме способи переконати Китай зменшити свою підтримку війни Росії в Україні, і, ймовірно, підкреслить, що червоною лінією для США є надання Китаєм зброї Росії", — говорить  Метью Брайза.

Брайза наголосив, що Китай бачить війну в Україні, як можливість протистояти впливу США, однак Сі Цзіньпін не зацікавлений у ще більшій ескалації та поразці України. За словами Метью Брайза важливою частиною розмов буде питання Тайваню. Байден пояснить Сі Цзіньпіну, що у разі вторгнення на Тайвань, може бути схожа ситуація з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, адже тайванці готові вести відчайдушну боротьбу та мають такий же сильний дух, як і українці.

Оглядач Politico Фелім Кіне, який спеціалізується на Китаю вважає, що Байден використає зустріч зі Сі Цзіньпіном для спроби переконати лідера КНР натиснути на Іран та його прихильників. Таким чином президент США намагається зменшити конфлікт на Близькому Сході, що допоможе більше зосередитись на Україні. 

Український політолог Володимир Фесенко стверджує, що переговори між Байденом та Сі Цзіньпіном не вплинуть на війну в Україні. Фесенко пояснює, що обидві країни мають протилежні погляди на війну. Крім того, КНР є геополітичним суперником США.

"Очікування від зустрічі глав США та КНР дуже завищені", — сказав Володимир Фесенко в ефірі телеканалу FreeДом.

На противагу цьому координатор зі стратегічних комунікацій в Радбезі США Джон Кірбі заявив, що розмови про Україну будуть на порядку денному зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна.

"Думаю, вони, безумовно, будуть говорити про те, що відбувається в Україні й президент чітко дасть зрозуміти, що ми будемо й надалі підтримувати Україну проти російської агресії", — сказав Джон Кірбі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США висловили занепокоєння через допомогу Росії та Китаю іншій азійській країні.

Також "Коментарі" писали, що маленька Естонія засмутила великий Китай. У Пекіні показали своє невдоволення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини