Головна Новини Світ США Катар може стати головним союзником США: як крихітна держава здобула роль важливого міжнародного гравця
commentss НОВИНИ Всі новини

Катар може стати головним союзником США: як крихітна держава здобула роль важливого міжнародного гравця

Як Катар пройшов шлях від регіонального ізгоя до ключового союзника Байдена

1 лютого 2022, 16:50
Поділіться публікацією:

Катар на шляху до того, щоб стати головним союзником Сполучених Штатів поза НАТО, що є ознакою його зростаючого значення для глобального порядку денного Вашингтона. Про це повідомляє CNN.

Катар може стати головним союзником США: як крихітна держава здобула роль важливого міжнародного гравця

Байден зустрівся з лідером Катару в Овальному кабінеті - фото з відкритих джерел

Емір шейх Тамім бін Хамад Аль Тані став першим лідером арабів Перської затоки, який відвідав Білий дім Байдена в понеділок, 31 січня. Це поїздка, яка підкреслює невблаганні амбіції крихітної держави залишатися ключовим міжнародним гравцем.

У червні 2017 року Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет і Бахрейн розірвали дипломатичні та економічні зв’язки з Дохою, звинувативши її в тому, що вона підступає до своїх супротивників, включаючи ісламістські групи та Іран. Схоже, що тодішній президент Дональд Трамп приписував собі заслугу в цьому, і здавалося, що це було лише питанням часу, коли Доха впаде, оскільки її регіональний вплив зменшиться.

Але Катар вистояв, і тепер його доля, здається, змінилася. Це буде третя країна Перської затоки після Кувейту і Бахрейну, яка буде названа головним союзником не в НАТО, а також близьким другом, який має стратегічні робочі відносини з американськими військовими.

"Я думаю, що це давно назріло", — сказав Байден.

За іронією долі, саме політика, за яку Катар демонізували його сусіди, можливо, була тим, що повернуло його в центр міжнародної уваги.

У 2020 році Катар виступив посередником у переговорах Вашингтона з Талібаном, що стали плодом десятиліть, часто суперечливих зв’язків, які він підтримував з екстремістською групою. Ці переговори послужили передвісником виведення США з Афганістану. Доха також пом’якшила невдалий вихід минулого року, сприяючи евакуації та стала центром для подорожей до Кабула.

Здається, сердечні зв'язки Дохи з Тегераном також принесли свої плоди. Оскільки Іран і США підходять до критичного моменту в переговорах щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, Доха, схоже, бере участь у човниковій дипломатії. Візит шейха Таміма до Вашингтона відбувся лише через кілька днів після того, як його головний дипломат відвідав Тегеран. Незрозуміло, чи ніс емір повідомлення.

Катар, найбільший у світі експортер скрапленого природного газу, також грає роль в іншій глобальній точці спалаху, пропонуючи допомогти з плануванням на випадок надзвичайних ситуацій на випадок перебоїв із постачанням енергоносіїв до Європи, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Кремль звинуватив США у розпалюванні "істерії" щодо України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини