Головна Новини Світ США Ленд-ліз для України: що означає гучне рішення США у ракурсі російсько-української війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ленд-ліз для України: що означає гучне рішення США у ракурсі російсько-української війни

Експерти пояснили, що означає рішення Сенату США щодо зняття заборон на постачання зброї для України і як це допоможе нашій державі у війні з агресором

7 квітня 2022, 13:36 comments1553
Поділіться публікацією:

Сенат США одноголосно підтримав рішення, яке дає можливість Байдену активувати для України програму ленд-лізу. Що це означає? Як це може допомогти нам? Наскільки це безпрецедентний крок?

Ленд-ліз для України: що означає гучне рішення США у ракурсі російсько-української війни

Фото ілюстративне / Pixabay

Безліч обмежень на постачання зброї для України буде знято

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович не вважає цей крок безпрецедентним, оскільки ленд-ліз із США вже застосовувався у роки Другої світової війни, коли весь світ боровся із Гітлером.

"По ленд-лізу американці тоді постачали до СРСР автотранспорт, літаки, танки, товари подвійного призначення, паливо, тощо. Ми знаємо про джипи, вантажівки, літаки Ейркобра — це все звідти. Постачання по ленд-лізу дуже серйозно допомогли СРСР вистояти у боротьбі проти нацизму", – наголошує Денис Попович.

Він зазначає, що з досвіду постачання у роки Другої світової війни ми могли б приблизно уявити, що саме можемо отримати від американців зараз.

"Чудово вже те, що безліч обмежень на постачання зброї буде знято, – наголошує експерт. – А керівнику країни-агресора Володимиру Путіну, який дуже любить символізм і багато часу приділяє вивченню історії Другої світової війни, можна задуматися, кого зараз у світі вважають Гітлером".

Україна зможе набагато швидше та ефективніше отримувати військову допомогу зі США

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун порівнює ленд-ліз від США для України з отриманням безвізу з Євросоюзом.

"Замість того, щоб проходити дев'ять кіл пекла, ходячи за різними документами, ми можемо будь-якої миті вирушити до Європи і подорожувати фактично без обмежень. Подібний принцип стосується і ленд-лізу. Це прискорена процедура. Але в цьому випадку – щодо постачання озброєння", – пояснює політолог.

За його словами, можна лише вітати таке рішення. Експерт нагадує, що під час Другої світової війни найбільше за ленд-лізом із США отримали Великобританія, СРСР, Франція та Китай.

"Ленд-ліз означає, що Україна зможе набагато швидше та ефективніше отримувати військову допомогу зі США, щоб протистояти російській військовій агресії. Я вважаю це рішення історичним для нашої країни. Адже безпосередньо Україна у такій програмі раніше не брала участі. Історичне воно і тому, що на подібний крок Штати пішли вперше у цьому столітті, – пояснює Максим Джигун. – Щодо військового забезпечення інших країн США – дуже бюрократичні. Ми ж бачимо, з яким запізненням Україна отримує ті чи інші види озброєння – особливо у ракурсі викликів, які стоять перед нами. І те, що значна частина озброєння прийшла до нас вже після початку російського вторгнення, із запізненням, призводить до того, що ми менш ефективно обороняємось. Українське військо – потужне, боєздатне, професійне. Воно може давати відсіч російським окупантам значно якісніше, якби мало відповідне озброєння".

Отже, продовжує експерт, це рішення американських сенаторів – однозначно позитивний крок. Але треба довести до кінця.

"Поки що ухвалено рішення лише Сенатом. Ще потрібне голосування Палати Представників. Причому зробити це потрібно сьогодні, бо потім буде двотижнева перерва у голосуванні, – наголошує Максим Джигун. – Сподіваюся, у конгресменів вистачить розуміння, що кожен день у нас – на вагу золота".

На думку політолога, за нинішніх умов єдиною країною, яка, крім США, могла б ухвалити подібне рішення, є Великобританія.

"Ми бачимо, що риторика британського прем'єра Бориса Джонсона значно жорсткіша, ніж риторика Байдена. І британська допомога Україні, зокрема військова, серйозно вплинула на той результат війни, який ми маємо станом на сьогодні. Можливо, Великобританія не потребує такого рішення про ленд-ліз просто тому, що і так оперативно постачає нам озброєння. Швидше за США", – акцентує Максим Джигун.

Він також зазначає, що хотілося б, щоб за програмою ленд-лізу нам постачали не лише оборонне озброєння, як зараз, а й наступальне.

"Всі військові експерти, політичне, військове керівництво України вказують на те, що якби ми мали наступальне озброєння, не стояло б питання про звільнення тимчасово окупованих територій. Тому що Росія просто не змогла їх окупувати, – пояснює політолог. – Але я сумніваюся, що зараз США готові до цього. Втім, наша активна дипломатія, робота усієї президентської команди, може переламати перебіг подій на користь України".

Як повідомляв портал, чи ефективні нові санкції проти Росії і як ще Захід може допомогти Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини