Головна Новини Світ США Нове випробування для Байдена: експерт розповів про співпрацю Індії та РФ у військовому секторі
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове випробування для Байдена: експерт розповів про співпрацю Індії та РФ у військовому секторі

Військовий потенціал Індії в регіоні значно більший, ніж в інших країн

18 жовтня 2021, 16:51
Поділіться публікацією:

Угода з постачання російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-400 в Індію стане серйозним випробуванням для тихоокеанської стратегії адміністрації президента США Джо Байдена. Таку думку висловив аналітик видання Politico Пол Маклір.

Нове випробування для Байдена: експерт розповів про співпрацю Індії та РФ у військовому секторі

Джо Байден - фото з відкритих джерел

Що можна сказати про цю стратегію в цілому? І чи тільки Байдена ця стратегія? Своєю думкою з порталом "Коментарі" поділився директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов.

На думку експерта, Америка нарізала світ на зони впливу. У кожній діє один американський номерний флот (який має номер). І так звану Індо-Тихоокеанську стратегію США, яка сформована ще в 70-і роки, забезпечує 7-й флот США, що базується в Японії. Ось тільки зона дії цього флоту, як кажуть самі американці, простягається "від Голлівуду до Боллівуда". І наріжним каменем цієї стратегії США є дружні, союзницькі відносини з Індією. У розумінні Штатів, існує якась межа між Індією і Пакистаном, яка розділяє різні стратегічні принципи впливу. І ми це бачимо на прикладі розділу зон впливу 5-го (Близькосхідного) і 7-го (Індо-Тихоокеанського) флотів США.

Суть Індо-Тихоокеанської стратегії США: Індія повинна бути противагою Китаю. На цьому будується вся система врівноваження в цьому величезному регіоні. Однак Індія протягом останніх 70 років у військовій галузі більш активно співпрацює з СРСР / РФ, ніж із США. Міф про те, що найпотужніша двохмільйонна індійська армія якось залежна від військових поставок США створили самі американці. Тим часом авіація в індусів — російська, флот, на чолі якого колишній радянський авіаносець "Адмірал Горшков", радянський. Бронетехніка — радянська. Єдине, що в індійській армії завжди було досить слабким — система протиповітряної оборони (ППО). Якщо індуси доведуть її до стану, який можна схарактеризувати як сучасний, Індія стане абсолютно домінувати в акваторії Індійського океану.

Америці не вдається протягом 50 років розвитку Індо-Тихоокеанської стратегії зробити Індію залежною від себе. Наприклад, не змогли її включити в нещодавно створений антикитайський блок у складі США-Великобританії-Австралії.

При тому, що військовий потенціал Індії в регіоні значно більший, ніж в інших країн. Індійський флот, наприклад, більший, ніж 7-й флот США.

"Було б дивним очікувати, що Індія не продовжить свою політику співпраці з РФ у військовому секторі. Єдина, але велика проблема індійської армії — відсутність компонентів. І, як наслідок — техніка часто виходить з робочого стану. Саме це був аргумент американців: мовляв, ви ж уже не раз переконувалися, що росіяни, поставляючи в Індію озброєння, не можуть забезпечити його подальшу експлуатацію. Але мабуть індуси так не вважають. і якщо подивитися лінійку озброєння індійської армії, видно, що вона хоч і використовує деякі елементи озброєння США, європейських країн, але основа — саме російське озброєння.

І елемент стратегії США притягнути до себе Індію шляхом співпраці у військовій галузі, схоже, провалився. До речі в цьому немає нічого несподівано. Індія не хоче бути елементом стратегії "від Голлівуду до Боллівуда". І вважає себе цілком самодостатньою євразійською країною.

До того ж не будемо забувати, що Індія — ядерна держава, що має балістичні ракети, сучасну авіацію і флот. Вона — найважливіший гравець в акваторії Індійського океану. І у військовій галузі цей гравець абсолютно незалежний від США", — пояснює експерт.

Тому говорити про якийсь провал або зміни політики Байдена, на думку Віктора Савінова, тут не можна. Тому що Індо-Тихоокеанська концепція формувалася задовго до його приходу на пост президента.

Раніше "Коментарі" писали, чому рейтинг Байдена стрімко падає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини