Головна Новини Світ США Нові заяви Байдена про Україну: про що вони говорять – кому адресовані
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові заяви Байдена про Україну: про що вони говорять – кому адресовані

Тема України була і залишається однією з ключових у США

8 лютого 2023, 13:54 comments4662
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у промові "Про стан держави" назвав війну Росії в Україні найбільшим тестом для світу, і запевнив, що Штати підтримуватимуть українців стільки, скільки буде потрібно. Про що свідчать ці акценти? Чи можна очікувати посилення підтримки для України та тиску – на РФ? Які меседжі надіслані Кремлю зокрема і російським елітам – загалом? Які висновки вони можуть (мають) зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нові заяви Байдена про Україну: про що вони говорять – кому адресовані

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

США робитимуть ставку відразу на кілька факторів – на санкційний тиск на Росію, та підтримку України озброєнням та фінансами

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук пояснює, що президент США виступив із традиційним зверненням щодо ключових проблем, пов'язаних з роком, що пройшов після чергового такого звернення.

"Звичайно, тема України була однією із ключових. У контексті продовження підтримки нашої країни, невідворотності даного курсу США. Немає сумнівів, що серйозним проривом у ракурсі зміцнення українсько-американських відносин став грудневий візит президента України Володимира Зеленського до Вашингтона. Тоді відбулася не лише його зустріч із Байденом, а й знаковий виступ перед Конгресом, – нагадує експерт. – Американські політики, суспільство дуже тепло зустрічали українського лідера. І це стало серйозним, знаковим аспектом зміцнення відносин, трансформувавшись у черговий прорив у аспекті надання військової допомоги Україні. Напередодні візиту нам пообіцяли ЗРК "Петріот", приблизно за місяць – танки. Допомога вийшла на якісно інший рівень. Було знято бар'єри щодо танків, бронетехніки, ракет більшої дальності".

Тепер, продовжує Петро Олещук, США задекларували продовження рішучого курсу на підтримку України, поки ми не здобудемо остаточної перемоги у боротьбі з російським агресором.

"Наскільки я розумію специфіку американського підходу щодо того, як впливати на РФ у контексті її агресії проти України, США спираються на комбінацію різних чинників. Це і санкційний тиск на Росію, і підтримка України озброєнням та фінансами, – розповідає політолог. – Кінцева мета – продемонструвати російським політелітам (не лише Путіну, а всьому правлячому класу) безперспективність продовження агресії. Саме про це – заяви, що нам допомагатимуть стільки, скільки знадобиться. Що санкції посилюватимуться. І що РФ, продовжуючи агресію, погіршує ситуацію для себе самої. І треба шукати шляхи виходу".

За словами Петра Олещука, такий зрозумілий меседж постійно надсилається Росії. Політична еліта якої, судячи з її дій, поки що не готова до адекватного сприйняття реальності.

"Очевидно, – зазначає експерт, – що США вбачають оптимальним варіантом припинення РФ агресії, відповзання її з України. Але поки що це не виглядає реалістичним. Путінський режим вважає, що слід продовжувати наступ на Україну, незважаючи на втрати (людські, економічні, політичні)".

Також, на думку політолога, слід зазначити, що звернення до Конгресу відбувалося в умовах, коли під час проміжних виборів восени невелику перевагу в парламенті отримали представники Республіканської партії. Важливо, що попри різноманітні моменти американської внутрішньополітичної дискусії бачимо двопартійну єдність щодо допомоги Україні, готовності підтримки нашої країни у боротьбі проти російської агресії, констатує Петро Олещук.

Україні важливо бути впевненою у підтримці США та інших орієнтованих на Байдена держав

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Ковальчук вважає знаковим, що під час підготовки щорічної мови, з якою Байден виступив перед Конгресом США, смисловий акцент вирішили відвести саме Україні. Для цього, зазначає вона, навіть запросили посла України Оксану Маркарову – і до неї, як представниці українського народу, Байден звернувся та запевнив у підтримці.

"Президент США чудово поінформований про настрої американців. Згідно з результатами свіжого лютневого опитування Gallup, 65% вважають, що Україна має звільнити свої території. 39% респондентів вважають, що США роблять стільки, скільки потрібно, щоб допомогти Україні, 28% – роблять надто багато. Ще 30% вважають допомогу недостатньою. При цьому республіканці схильні вважати допомогу США надмірною. А це означає, що Байдену та демократам необхідно відстояти, захистити кожен долар, кожен цент, який прямує до України. І отримати під це схвалення американців, – пояснює аналітик. – Після цієї промови, гадаю, відповідна підтримка зросте".

Україні, продовжує Олександра Ковальчук, важливо бути впевненою у підтримці США та інших орієнтованих на Байдена держав ще й тому, що наповнення нашого бюджету 2022-го цілком і повністю залежало від зовнішнього фінансування. І так само, схоже, буде у поточному році.

За рік війни обсяг ВВП України впав більш ніж на третину – і ця тенденція поки що зберігається. Держборг України до кінця 2023 року може досягти $180-200 млрд, наголошує аналітик.

"Байден у своїй промові наголосив, що США вибудували глобальну коаліцію і американці стоять із народом України проти агресії Путіна. Прекрасною ілюстрацією його слів буде крок назустріч якнайшвидшій реструктуризації держборгу України та списанню його значної частини. Щоб наша економіка могла відновлюватись. Але поки що таких заяв про США не було", – констатує експерт.

На сьогоднішній день Штати є найпотужнішим стратегічним партнером України

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився такою думкою:

"Немає нічого дивного в тому, що Джозеф Байден у своєму виступі про ситуацію в США приділив значну увагу російсько-українській війні. На сьогоднішній день Штати є найпотужнішим стратегічним партнером України. І Байден продемонстрував своїм прихильникам та опонентам, що ця позиція є непохитною. Саме тому він так демонстративно звертався до українського посла – Оксани Маркарової".

Для Байдена ця тема має стратегічний характер. Ще до обрання президентом він вважався фахівцем з України, нагадує експерт. І небезпідставно.

"Байден чудово розуміється на "українському питанні". При цьому не можна не відзначити, що темпи надання допомоги США можуть бути кращими. Але, – наголошує Євген Магда, – на даний момент саме вони – наш найпотужніший партнер. І нам необхідно максимально ефективно працювати та взаємодіяти зі США, не створюючи їм приводу для зміни позиції у ракурсі двопартійної підтримки України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Данілов назвав два напрямки, звідки Росія може розпочати новий наступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

000

8 лютого 2023, 15:55

Розпродаж (до кінця тижня)! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини