Головна Новини Світ США Охорона Капітолію через загрозу нападів: кому вигідно розхитувати ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Охорона Капітолію через загрозу нападів: кому вигідно розхитувати ситуацію

6 січня о Вашингтоні відбулися заворушення, які призвели до загибелі п'яти осіб

5 березня 2021, 22:59
Поділіться публікацією:

Поліція Капітолію попросила, щоб співробітники Національної гвардії продовжували забезпечувати безпеку Капітолію США ще протягом двох місяців через побоювання потенційного насильства.

Охорона Капітолію через загрозу нападів: кому вигідно розхитувати ситуацію

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Чи будуть хвилювання в США? Кому вигідно розхитувати ситуацію? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Доктор політичних наук Валентин Якушик пояснює: "Необхідність посилення охорони національною гвардією Капітолію (та й багатьох інших будівель федеральних властей США) в даний час, як і напередодні вступу на посаду (інавгурації) президента Джозефа Байдена, пов'язана зі зміною типу політичного режиму в США в внаслідок специфічного функціонування в кінці 2020 року — початку 2021 року процедур проведення виборів, оскарження та офіційного закріплення їх результатів. До цього в США існувала по суті консенсуальная (яка прагне до пошуку спільної згоди) демократія при видимості (часом гострого) протистояння двох провідних політичних партій. Але, врешті-решт, всі основні політичні і соціально-економічні сили давали згоду на політичне правління тих, хто здобував перемогу на виборах або за ким така перемога офіційно визнавалася в результаті додаткових судових і адміністративних процедур. Тепер же значна частина суспільства США (не менше однієї третини) ставить під сумнів не тільки результати президентських виборів 2020 року, але і справедливість і чесність використовувалися процедур проведення виборів, підрахунку голосів та закріплення результатів виборів ".

За словами Валентина Якушика, легітимність вищих політичних властей США серйозно ослаблена.

"Вони не можуть в повній мірі відчувати себе в безпеці і їм в передчутті протестів доводиться спиратися не стільки на" м'яку силу "традиційної демократії, ідей національної єдності і пошуку консенсусу, скільки на жорсткі механізми загрози і реального застосування легального насильства. Дії та запити поліції Капітолію в зв'язку з цим виправдані й логічні, їй потрібні гарантії того, що така "жорстка сила" є в достатній і навіть надмірному обсязі ", — підкреслює експерт.

Він зазначає, що нині основні загрози інституційної стабільності в США виходять не тільки і навіть не стільки від "розгніваних" прихильників Дональда Трампа.

"Адже вони зараз в значній мірі деморалізовані і дезорієнтовані внаслідок нищівної поразки, викликаного надзвичайно вдалим для керівництва Республіканської партії дивним, відчайдушним і безвідповідальним штурмом "радикальними республіканцями" Капітолію 6 січня 2021 року. На даному етапі основною силою "американського бунту", "безглуздого і нещадного", скоріше є не окремі групи "безбашенних" авантюристів-республіканців, а радикали з числа їхніх супротивників — анархісти, неотроцькісти, крайнє крило BLM і подібні до них ", — каже Валентин Якушик.

Ексцеси, мабуть, неминучі, вважає експерт. І влада США повинні бути готові протистояти їм.

"Адже багато" демократичні ультрарадикали","революціонери-антітрампісти "незадоволені тим, що в силу загальної логіки функціонування державних механізмів великої держави новий президент об'єктивно змушений проводити в життя багато важливих компоненти політики свого опонента — попереднього президента США. Це абсолютно не влаштовує радикалів, крушивших колишній режим і не збираються зупинятися "на півдорозі" і задовольнятися малим, — пояснює Валентин Якушик. — Крім того, аж ніяк не виключені спроби "розхитати" Джозефа Байдена і з боку його "заклятих друзів", які робили ставку на нього лише як на компромісну перехідну фігуру з тим, щоб незабаром на перший план вийшла інша, менш передбачувана в своїх діях і менш збалансована політична фігура з дуумвірату лідерів виконавчої влади ".

За словами політолога-міжнародника Дениса Пілаша, для США вуличне насильство, в тому числі заворушення, влаштовані ультраправими прихильниками різноманітних теорій змови, окриленими президентством Дональда Трампа — не новина. І штурм Капітолію 6 січня 2021 — не перший випадок, коли правоохоронні органи продемонстрували нездатність (або небажання) запобігти силову конфронтацію, яка призвела до загибелі людей.

"Так, в 2017 в Шарлотсвілл під час протестів" Об'єднаних правих "загинула антифашистська контрдемонстрантка Хізер Хейєр. Однак тоді Дональд Трамп ухилився від покладання відповідальності на учасників заходу, що включали відкритих расистів і неонацистів, — зазначає Денис Пілаш. — Втім, сумнівно, щоб зараз існувала серйозна небезпека, що органи влади у Вашингтоні піддадуться організованим атакам".

Продовження присутності Нацгвардії на Капітолії — швидше перестраховка після провального досвіду на початку року, вважає експерт.

"З моменту останніх президентських виборів конспірологічний рух QAnon називало все нові і нові дати, коли Трамп повинен" явити світові свою перемогу "і розправитися з опонентами. Чергова дата "справжньою інавгурації Трампа" була "призначена" прихильниками цієї течії на 4 березня — і знову нічого не сталося. У цей день не сталося і масової мобілізації тих, хто довіряє цим чуткам, що підтверджує малоймовірність подібних хвилювань тут і зараз, — підкреслює Денис Пілаш. — Однак розколи всередині американського суспільства нікуди не поділися. Тому не виключено, що накопичилися соціальні проблеми, з якими адміністрація Байдена навряд чи зможе впоратися, виллються в чергові протести і вуличні протистояння, а поляризація як фрустрованих виборців республіканців, так і протилежного політичного флангу, чекає більш радикальних рішень, ніж здатні запропонувати демократи, буде тільки наростати".

Нагадаємо, скандальний експрезидент США Дональд Трамп під час виступу у Флориді заявив, що може взяти участь в наступних виборах президента Америки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини