Головна Новини Світ США Підсумки виборів у Грузії: з'явилася реакція США
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки виборів у Грузії: з'явилася реакція США

Глава Держдепу Ентоні Блінкен заявив, що США закликають розслідувати порушення на виборах у Грузії

сьогодні, 10:10
Поділіться публікацією:

Вашингтон закликає Тбілісі провести повне розслідування даних та повідомлень про порушення, пов'язані з парламентськими виборами у Грузії 26 жовтня. США закликали політичних лідерів країни усунути недоліки у виборчому процесі. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив державний секретар США Ентоні Блінкен, йдеться в офіційному повідомленні Держдепу.

Підсумки виборів у Грузії: з'явилася реакція США

Вибори у Грузії. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що у 2024 році міжнародні та місцеві спостерігачі відзначили "передвиборчу атмосферу, яка ознаменувалася нецільовим використанням державних ресурсів правлячою партією, підкупом голосів та залякуванням виборців, що сприяло нерівним умовам гри та підривало довіру громадськості та міжнародної спільноти".

Блінкен зазначив, що міжнародні та місцеві спостерігачі погодилися з висновком, що день виборів у Грузії "загалом пройшов добре", але американська сторона зазначає повідомлення про порушення та насильство під час голосування.

У заяві йдеться, що міжнародні спостерігачі не вважали результат вільним та справедливим. Саме тому США засуджують усі порушення міжнародних норм та приєднуються до закликів міжнародних та місцевих спостерігачів провести повне розслідування всіх повідомлень про порушення, пов'язані з виборами.

Також глава зовнішньополітичного відомства США додав, що Вашингтон закликає політичних лідерів Грузії "поважати верховенство права, скасувати законодавство, що підриває фундаментальні свободи, та спільно усунути недоліки у виборчому процесі".

"Мета Грузії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, закріплена в конституції країни, вимагає, щоб уряд поважав права членів громадянського суспільства та основні свободи всіх громадян Грузії", — підсумував глава Держдепу США.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Європі розводять руками: чи справді Грузію більше не бачать у ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини