Головна Новини Світ США Помер один з найбільших шпигунів, який працював на Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Помер один з найбільших шпигунів, який працював на Росію

Помер американський агент ФБР Роберт Ганссен, який близько 16 років працював на Росію передаючи секретні дані.

6 червня 2023, 19:55 comments1007
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Роберт Ганссен був знайдений мертвим 5 червня у тюремній камері Колорадо, де він відбував довічне ув'язнення за шпигунство на користь СРСР і Росії. Він був одним із найбільших зрадників в історії США. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ABC News.

Помер один з найбільших шпигунів, який працював на Росію

Агент ФБР Роберт Ганссен. Фото з відкритих джерел

Ганссен працював у ФБР та мав вистежувати радянських та російських шпигунів, однак все виявилось зовсім інакше. Американець був агентом Москви та працював на КДБ та Службу зовнішньої розвідки РФ. Таким чином Роберт Ганссен викрив багатьох американських агентів, які діяли проти Росії, а також розкрив ціну інформацію про спецоперації ФБР та ЦРУ.

Ганссена вдалось спіймати, коли один з російських вищих офіцерів розвідки продав секретну інформацію американцям за 7 млн доларів. Таким чином спецслужби США виявили шпигунство Ганссена та заарештували його у 2001 році. Щоб не отримати смертну кару, Гансен визнав себе винним за 14 пунктами та був засуджений до 15 довічних термінів без права на звільнення.

У документах Департаменту США справа Ганнсена позначена як "можливо, найгірша катастрофа розвідки в історії США", оскільки він мав доступ до незліченних секретів американської контррозвідки. Ганссен перебуваючи агентом ФБР працював на СРСР починаючи з 1985 року, після 1991 року почав постачати інформацію для Росії. За даними ФБР Роберт Ганссен за свою діяльність отримав понад 1,4 млн доларів готівкою та невідому кількість діамантів.

Коли помер Роберт Ганссен, йому було 79 років, з яких 22 роки він провів у в'язниці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США знищили шпигунську програму Росії, яка діяла в 50 країнах.

Також "Коментарі" писали, що в Ірані стратили британського шпигуна: присутній російський слід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини