Головна Новини Світ США Повний розрив зв'язків між країнами і неможливість домовленостей: чим завершилася розмова Путіна і Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Повний розрив зв'язків між країнами і неможливість домовленостей: чим завершилася розмова Путіна і Байдена

«Серйозні» переговори між Байденом і Путіним готують основу для дипломатії

31 грудня 2021, 10:04
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін у четвер, 30 грудня, обмінялися попередженнями щодо України, але висловили певний оптимізм щодо того, що дипломатичні переговори в січні можуть послабити зростаючу напругу. Про це повідомляє Reuters.

Повний розрив зв'язків між країнами і неможливість домовленостей: чим завершилася розмова Путіна і Байдена

Президент США Джо Байден розмовляє з президентом Росії Володимиром Путіним зі свого будинку у Вілмінгтоні - Reuters

Під час 50-хвилинного дзвінка, їхньої другої розмови цього місяця, Байден сказав, що йому потрібно, щоб Росія зменшила військове нарощування поблизу України, тоді як Путін сказав, що санкції, якими погрожують Вашингтон і його союзники, можуть призвести до розриву відносин. Дзвінок просив Путін.

"Президент Байден повторив, що істотний прогрес у цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації", — сказала прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Помічник Кремля Юрій Ушаков сказав, що цей дзвінок створив "гарний фон" для майбутніх переговорів.

Розмова між лідерами підготував основу для взаємодії між країнами на нижньому рівні, включаючи зустріч США з Росією 9-10 січня з питань безпеки, а також більш широку конференцію, включаючи Москву, Вашингтон і інші європейські країни, заплановану на 13 січня.

Попри розмови про дипломатію, тон розмови офіційні особи з обох сторін охарактеризували як "серйозний". І жодна з країн не вказала на значний прогрес у досягненні резолюції чи накреслення будь-якої угоди.

Зі свого боку Байден підтвердив свою погрозу безпрецедентними санкціями, якщо Росія вирішить вторгнутися в Україну.

"Байден проклав два шляхи", включаючи дипломатію та стримування, включаючи "серйозні витрати та наслідки. Обидва лідери визнали, що, ймовірно, будуть області, де ми можемо досягти значного прогресу, а також області, де домовленості можуть бути неможливими, і що майбутні переговори визначать точніше контури кожної з цих категорій", — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Помічники заявили, що ці можливості включають заходи, які б ефективно відключили Росію від глобальної фінансової системи, одночасно озброївши НАТО.

Ушаков зазначив, що Путін "негайно відповів", що будь-які санкції зараз чи пізніше "можуть призвести до повного розриву зв'язків між нашими країнами". Він додав: "Наш президент також зазначив, що це було б помилкою, яку наші нащадки сприймуть як величезну помилку".

Росія заперечує плани нападу на Україну і заявляє, що має право переміщувати свої війська на власній території, як їй заманеться.

У Кремлі заявили, що Байден, схоже, погоджується із твердженням Путіна про те, що Москві потрібні певні гарантії безпеки від Заходу, а також що, за його словами, Сполучені Штати не мають наміру розгортати наступальну зброю в Україні.

Прес-секретар Білого дому не відразу відповів на прохання прокоментувати, як Кремль характеризує висловлювання Байдена.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Джо Байден провів телефонну розмову зі своїм російським колегою, сподіваючись послабити кризу на кордоні Росії з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини